Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σκαριά νέες αντιλαϊκές φορολογικές διατάξεις

Προκλητικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο από την κυβέρνηση, τη στιγμή που χτυπά αλύπητα το λαό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο από την κυβέρνηση, τη στιγμή που χτυπά αλύπητα το λαό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν, το προσεχές διάστημα, οι συμπληρωματικές φορολογικές διατάξεις που αφορούν στην προκλητική ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας και τη χρήση του πλαστικού χρήματος, η οποία θα συνδέεται με το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- Η προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας αναμένεται να προβλέπει ειδική προνομιακή μεταχείριση για όσα «επαναπατρίζονται» στις εγχώριες τράπεζες. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που δηλώνεται ότι αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, ενώ παράλληλα προβλέπονται και εκπτώσεις στα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

-- Η «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές» συναρτάται με το αφορολόγητο όριο. Με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής», έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη «τεχνική» περαιτέρω συμπίεσης του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου.

Από την πλευρά του, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από φέτος θα είναι σε θέση να ελέγχει τη σχετική δαπάνη, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι ηλικίας έως 75 ετών που δεν κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους θα πρέπει να δαπανήσουν με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο τουλάχιστον ένα ποσοστό του εισοδήματός τους στη βάση ειδικής κλίμακας.

Σε αυτό το πλαίσιο, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπονται δαπάνες μέσω καρτών στο 10% (δηλαδή 1.000 ευρώ), στο κλιμάκιο 10.000 - 20.000 ευρώ οι δαπάνες που συνδέονται με το αφορολόγητο ανεβαίνουν στο 20% του εισοδήματος κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ