Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Γενικευμένη ληστεία και αντιλαϊκά χαράτσια παντού

Κατάργηση αφορολόγητων ορίων και «ελαφρύνσεων», αποφασιστικά χτυπήματα σε αυτοαπασχολούμενους αγρότες

Τα φορολογικά μέτρα συμπληρώνουν τις ανατροπές σε Ασφαλιστικό - Εργασιακό και επιταχύνουν τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων
Τα φορολογικά μέτρα συμπληρώνουν τις ανατροπές σε Ασφαλιστικό - Εργασιακό και επιταχύνουν τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων
Πρόσθετοι ασήκωτοι αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι ο επίσημος στόχος του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», ο οποίος εξειδικεύεται με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή, ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου εξαπλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, διαλύει συνολικά τα λαϊκά εισοδήματα, μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους - μικροεπαγγελματίες, φτωχομεσαίους αγρότες. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη κινούνται τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» που ανασύρουν η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τα οποία αποσκοπούν στη διαίρεση του λαού απέναντι στην εξελισσόμενη ενιαία επίθεση του κεφαλαίου.

Απάτη ολκής αποδείχνεται και το «επίδομα» που διαφήμιζαν ότι θα δώσουν στα πολύτεκνα φτωχά νοικοκυριά και για την αναπλήρωση ενός μικρού μέρους από τη ληστεία που συντελείται σε όλα τα επίπεδα.

Οι βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

  • Κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κατάργηση της γκάμας των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).
  • Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή στο 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με 36% για το εισόδημα 25.000 - 40.000 ευρώ και 40% για τα επιπλέον ποσά.
  • Τάχα σε αντικατάσταση των παραπάνω σχεδιάζουν τη χορήγηση μιας «σταθερής έκπτωσης φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ, με την κλιμακωτή μείωση για τα επιπλέον ποσά.

-- Για τους αυτοαπασχολούμενους, προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Στάχτη στα μάτια είναι η πρόταση για τη δήθεν εξαίρεση των μισθωτών που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι».

-- Για τους φτωχομεσαίους αγρότες, προβλέπονται όλα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων». Από το 2014 βάζουν φόρο 21% από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

-- Για τα επιχειρηματικά κέρδη προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «επίκληση» της φοροδιαφυγής είναι το σαθρό άλλοθι για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με μπαράζ από νέους φόρους και χαράτσια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ