Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια - μπαρούτι για το λαό

Τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια της κυβέρνησης να τον εμπλέξει ακόμα βαθύτερα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της υλοποίησης των βρωμερών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αναζητώντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ανέπτυξε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της "γειτονιάς" και ουσιαστικά τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ (...) Από γεωπολιτική άποψη, όμως, ενισχύεται η χώρα και η σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και δημιουργείται με επίκεντρο την Ελλάδα ένας άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες διατηρούμε άριστες σχέσεις, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλούμε και να έχουμε επίσης άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, με τη γεωπολιτική θέση την οποία αναλαμβάνει πλέον ως βραχίονας σταθερότητας της Μεσογείου, να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το θέμα του Προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες προελεύσεώς τους».

Ο «νότιος τομέας»

Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης πάρθηκαν άκρως επικίνδυνες αποφάσεις για τους λαούς, όπως:

Παραπέρα συγκέντρωση και μετακίνηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργία της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας». Μονιμοποίηση και ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Βόρειο Ατλαντικό, Αιγαίο και Μεσόγειο. Συνέχιση της παρουσίας του σε Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Βόρεια Αφρική, καθώς και μεγαλύτερη παρουσία στις περιοχές που συνδέονται με τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, την προετοιμασία νέας επέμβασης στη Λιβύη.

Δίνοντας ο Π. Καμμένος την εκδοχή της κυβέρνησης, αλλά και την αποφασιστικότητα να δώσει τα προσχήματα και να στηρίξει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον άξονα Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική, είπε:

«Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση αφορά τις χώρες του Βορρά που έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται στο Νότο, και ο αντίπαλος είναι η εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και η τρομοκρατία. Η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σε όλους μας ότι η ενίσχυση της Συμμαχίας με επίκεντρο τον νότιο τομέα θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της τρομοκρατίας και να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε χώρες όπως η Λιβύη, να υπάρχει η εκλογή μιας δημοκρατικής κυβέρνησης και να μπορέσουμε να σταματήσουμε την παράνομη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του ISIS, που γίνεται μέσω της διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ενέργεια και «αξιολόγηση»

Πρόσθεσε: «Μια άλλη εξέλιξη είναι η μεταφορά του ενεργειακού κέντρου από τον Νότο προς τον Βορρά. Τα ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στις ελληνικές περιοχές θα δώσει τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κόμβου στη Βόρεια Ελλάδα για τη διακίνηση του φυσικού αερίου, να ισχυροποιηθεί περισσότερο η χώρα γεωπολιτικά και οικονομικά».

Το πώς και γιατί θέλει η κυβέρνηση την τέτοια ισχυροποίηση, φαίνεται ίσως από όσα είπε ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας στην εφημερίδα «Επένδυση»:

«Η δεύτερη αξιολόγηση, όπως και η πρώτη, θα γίνει μέσα από συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Μετά την πρώτη αξιολόγηση που ήταν θετική, αλλά και με δεδομένο το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας και το κοινώς παραδεκτό γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, θεωρούμε ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη αυτοί οι παράγοντες στο πλαίσιο της αξιολόγησης και θεωρώ πως ήδη υπάρχουν τέτοια μηνύματα»... Οπερ σημαίνει ότι ο λαός θα κληθεί να υπηρετήσει επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Αγιογραφία»

Τέλος, ο Π. Καμμένος δεν παρέλειψε να ξανακάνει την «αγιογραφία» του ΝΑΤΟ επιχαίροντας για την έλευση στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ στην πραγματικότητα, αξιοποιώντας τη σχετική πρόσκληση της κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ βρήκε ευκαιρία να αναπτύξει πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις πάνω στο δρομολόγιο που κάνουν ρωσικά πολεμικά πλέοντας προς Συρία.

Είπε ο Π. Καμμένος: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την επιχείρηση SNMG2 απέδειξε ότι ήταν επιτυχής, και είχαμε ουσιαστικά τη διακοπή της ροής των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη. Η επιτυχία αυτή δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει ζητήσει την επέκταση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στις περιοχές 3, 4 και 5 (σ.σ.: νότιο Αιγαίο και νότια της Κρήτης), όπου έχει δώσει διπλωματική άδεια. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή και η Τουρκία να παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα για την επέκταση αυτής της επιχείρησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ