Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ενδιαφέρον από μεγάλα μονοπώλια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι με διεθνείς διακρίσεις στην παραγωγή και εμπορία ενεργειακών πόρων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους κατά τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, εξηγώντας και την αυξημένη προσοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, στις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται η αμερικανική «Exxonmobil», η καταριανή «Qatar Petroleum», η νορβηγική «Statoil», η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total», η βρετανική «Cairn», οι ισραηλινές «Delek» και «Avner». Μάλιστα, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον ειδικά για το «οικόπεδο» 10, που γειτονεύει με το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» και υπάρχουν γεωλογικές εκτιμήσεις ότι αν έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά μπορεί να «φιλοξενεί» ένα σημαντικό κοίτασμα.

Στο μεταξύ, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε την εξάμηνη παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Στο ψήφισμά του, το ΣΑ χαιρετίζει την «πρόοδο που έχει επιτευχθεί» και «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των δύο ηγετών» και «προτρέπει τις δύο πλευρές να αδράξουν την παρούσα ευκαιρία με αποφασιστικότητα». Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, δήλωσε πως «με δεδομένο ότι τώρα έχουμε νέες συγκλίσεις και νέες συμφωνίες, σχετικά γρήγορα, ίσως ξυπνήσουμε και δούμε ότι η διευθέτηση είναι κατ' ακρίβεια εκεί», ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για τις «οικονομικές πτυχές της λύσης», με τη «συμβολή» οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ