Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Κέρι στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οτι η συνεργασία ΗΠΑ - Φιλιππίνων αποτελεί για την Ουάσιγκτον «μία από τις πιο σημαντικές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» τόνισε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, από τη Μανίλα, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη και έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ομόλογό του, Περφέκτο Γιασάι.

Ο Κέρι περιέγραψε ως «νομικά δεσμευτική» την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού δικαστηρίου που δικαίωσε προσφυγή των Φιλιππίνων για εδαφικές διαφορές έναντι της Κίνας, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα «να επιδείξουν εγκράτεια και να εργαστούν για τη μείωση των εντάσεων». Υποστήριξε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN όλοι - συμπεριλαμβανομένου και του Πεκίνου - εστίασαν στη σημασία «να γυρίσει η σελίδα σε σχέση με τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος».

Από τη μεριά του, ο Γιασάι επισήμανε την προτεραιότητα που η κυβέρνησή του δίνει στην «πλήρη εφαρμογή» της «Ενισχυμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement), που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Απρίλη του 2014, αυξάνοντας τα περιθώρια παρουσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, ενώ αναγνώρισε και την «ηγεμονία των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Κέρι συνάντησε και τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, με τον οποίο συζήτησαν τις ανάγκες για την υπεράσπιση της «θαλάσσιας ασφάλειας», αλλά και το ζήτημα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών», ζήτημα που συνδέεται και με τις «πράσινες μπίζνες» που πολλά μονοπώλια σχεδιάζουν στη Νοτιοανατολική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ