Ανηφορίζοντας το μονοπάτι από βρύση Ιτάμου προς την κορυφή αμέσως μετά την Κοτρώνα, φτάνεις στη θέση Παραθυράκια. Πέρα από τη θέα που σου κόβει την ανάσα και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, είναι στρατηγική θέση, απόρθητο «λημέρι» που έχει φιλοξενήσει αρματολούς και κλέφτες παλιότερα, αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και βοσκούς και υλοτόμους που το ονόμαζαν «γρέκι» στην ντοπιολαλιά και το χρησιμοποιούσαν σαν πρόχειρο κατάλυμα.
Στη θέση Βρύση Ιτάμου δόθηκε η αφετηρία του περιπάτου, όπου η Χρυσούλα Καραΐσκου, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ στην ομιλία, στο ξεκίνημα του περιπάτου, αναφέρθηκε στο 2ο Συνέδριο του ΕΑΜ, αλλά και σε μάχες του ΔΣΕ στη γύρω περιοχή, σε μαχητές του που είχαν δράση στην περιοχή των Αγράφων και στα γύρω χωριά:
«Στο χώρο που βρισκόμαστε στις 16 Ιούλη 1944, συνήλθε το Β' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ (το Α' Συνέδριο έγινε στη Μονή Κορώνας, ακριβώς ένα χρόνο πριν), ενώ στις 29 Ιούλη 1944, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανθεσσαλική Σύσκεψη γυναικών με 125 αντιπροσώπους.
Το Β' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ ξεκίνησε στις 16 Ιούλη του 1944 και διήρκεσε τρεις μέρες. Στο υπαίθριο αμφιθέατρο παρευρίσκονται 175 αντιπρόσωποι, 103 αντάρτες και 72 γυναίκες από όλες τις περιφέρειες και τις κατεχόμενες πόλεις. Τις εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άνδρες και γυναίκες από ολόκληρη τη Θεσσαλία. Κάποιοι μελετητές ανεβάζουν τους συμμετέχοντες στους δύο χιλιάδες (όπως γράφει ο Βασίλης Καραγιάννης - δάσκαλος από τη Ραχούλα, που διετέλεσε Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ (στην εφημερίδα "Ζωγλοπίτικα Χρονικά", αρ. φ. 71, 7-8-9/2009), που σε ηλικία 15 χρόνων παρακολούθησε όλη την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του συνεδρίου).
Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο ΕΑΜίτης Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΕΕΑ Κώστας Γαβριηλίδης, τετραμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΕΑΜ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Θανάση Χατζή, ο πρόεδρος της ΕΠΟΝ, ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Θεσσαλία Κώστας Καραγιώργης, ο Γραμματέας του ΕΑΜ στη Θεσσαλία Δήμος Σουλιώτης, αντιπροσωπεία της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ), ο ποιητής Βασίλης Ρώτας κ.ά.
Ολο το βάρος για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής έπεσε στην Πανθεσσαλική οργάνωση του ΕΑΜ, το οποίο είχε την όλη ευθύνη της διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς και στους κατοίκους της Ραχούλας και της Καστανιάς, κυρίως της πρώτης. Είναι άξιον απορίας και συνάμα θαυμασμού πώς με τα δεδομένα της εποχής εκείνης δημιουργήθηκε η κατάλληλη υποδομή, ώστε το συνέδριο να λειτουργήσει άψογα, να εντυπωσιάσει και να εκπλήξει όλους εκείνους που πήραν μέρος σ' αυτό. Το κατόρθωμα αυτό, πραγματικό θαύμα, οφειλόταν στην πίστη στον αγώνα για ένα διαφορετικό ξημέρωμα, για την ανατολή μιας νέας και ελπιδοφόρας εποχής.
Σε μικρή απόσταση από τη θέση της παλιάς βρύσης στήθηκε η εξέδρα των επισήμων, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη. Η εξέδρα διέθετε στέγαστρο και μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε θεατρική σκηνή, όπου τα βράδια παίζονταν θεατρικά έργα πατριωτικού περιεχομένου.
Για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι ξεπερνούσαν τους χίλιους, κατασκευάσθηκαν ξύλινα καθίσματα, εν είδει κερκίδων. Καθώς το έδαφος εκεί είναι επικλινές, καθίσματα και εξέδρα έδιναν την εντύπωση αρχαίου ξύλινου θεάτρου.
Για τη διαμονή των συνέδρων κατασκευάσθηκαν ακόμη πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν ήσαν παρά πρόχειρα καλυβάκια σκεπασμένα με φτέρη και μπάτσα. Ετσι, κάτω από τα έλατα, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες τέτοια καλυβάκια που σου έδιναν την εντύπωση υπαίθριας κατασκήνωσης στρατού με καμουφλαρισμένα τα αντίσκηνα. Πέραν αυτού, οι διοργανωτές έπρεπε να μεριμνήσουν για κουβέρτες, διότι ακόμη και τα βράδια του καλοκαιριού στον Ιταμο κάνει αρκετό κρύο. Επιπλέον, έπρεπε να μεριμνήσουν για το σιτηρέσιο χιλίων και πλέον ανθρώπων, καθώς και για πολλές άλλες λεπτομέρειες. (...)
Ο Ιταμος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτέλεσε ορμητήριο του ΕΛΑΣ κι αργότερα του ΔΣΕ. Αποτέλεσε φυσικό παρατηρητήριο για τις κινήσεις του εχθρού από τον κάμπο προς τα ορεινά και για την προστασία του αντάρτικου αεροδρόμιου, στη θέση που σήμερα βρίσκεται η Λίμνη. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι το βράδυ, παραμονή της 3ης μέρας του Β' Πανθεσσαλικού Συνεδρίου του ΕΑΜ, στο αεροδρόμιο της Νευρόπολης προσγειώθηκε μεγάλο σοβιετικό αεροπλάνο με σοβιετική στρατιωτική αντιπροσωπεία για συνάντηση με το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ»...
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και σε στιγμές από τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και σε μαχητές του. Οπως είπε:
«Στην Καρδίτσα, οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις άρχισαν στα τέλη του Απρίλη του 1946, στην περιοχή των Αγράφων.
Φυσικά, αναφέρθηκε και στο πέρασμα του υψώματος της Νιάλας στις 12 Απρίλη 1947, μια από τις πιο ηρωικές στιγμές του ΔΣΕ, αλλά και στις μάχες της Ραχούλας, το Γενάρη του 1947 και στις 30 Μάη 1948, όπως και στη μάχη και την κατάληψη της Καρδίτσας στις 11 Δεκέμβρη 1948.