Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη στο ηρωικό χωριό Μεταλλικό του Κιλκίς

Επίσκεψη στο ηρωικό χωριό Μεταλλικό του Κιλκίς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιούλη από την Τομεακή Οργάνωση Κιλκίς της ΚΝΕ, μπροστά στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αφορμή για την επίσκεψη στο χωριό ήταν η εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του χωριού Μεταλλικού του Κιλκίς, που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κιλκίς.

Την Κυριακή, 17 Ιούνη 2016, πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κιλκίς εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του χωριού Μεταλλικού του Κιλκίς, που έδωσαν τη ζωή τους στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα, στο αλβανικό μέτωπο κατά τον ιταλοελληνικό πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ την περίοδο της κατοχής και με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας την περίοδο 1946 - 1949.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κώστας Σαπρανίδης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας και η Ρία Αλτιπαρμακίδου, εκ μέρους του ΤΣ Κιλκίς της ΚΝΕ, ενώ στεφάνια κατέθεσαν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κιλκίς, η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και το ΤΣ Κιλκίς της ΚΝΕ καθώς και η ΚΟΒ Μεταλλικού του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Αποστολίδου, η οποία αναφέρθηκε στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες όπου συμμετείχαν οι κάτοικοι του Μεταλλικού από το 1922 κιόλας που εγκαταστάθηκαν στο χωριό.


Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα γεγονότα της 16ης Ιούλη του 1944. Τότε μεγάλος αριθμός ΠΑΟτζήδων (ένοπλοι συνεργάτες των Γερμανών) περικύκλωσε το χωριό και αφού μπήκε μέσα μάζεψε όλους τους άντρες από 16 έως 70 ετών και τους συγκέντρωσε στο σχολείο. Εκεί τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν με σκοπό να καταδώσουν τα καταφύγια του ΕΑΜ και ονόματα των ανταρτών. Επειδή κανένας από τους κρατούμενους κατοίκους του χωριού δεν μαρτύρησε το παραμικρό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των φασιστικών ομάδων της περιοχής Κ. Παπαδόπουλος για να συμμετέχει και ο ίδιος στα βασανιστήρια. Και αφού οι άντρες του χωριού συνέχιζαν να μένουν αλύγιστοι, οι ΠΑΟτζήδες προέβησαν σε 7 δολοφονίες, οι 6 από τις οποίες έγιναν μέσα στο χώρο του σχολείου. Αργότερα έφτασαν στο χωριό και οι Γερμανοί. Εγιναν συλλήψεις και όλοι ξανα-ανακρίθηκαν στην αστυνομία Κιλκίς. Την επομένη το πρωί οι νεότεροι στάλθηκαν σε αγγαρείες και από τους μεγαλύτερους οι πιο «επικίνδυνοι» στάλθηκαν στις φυλακές Παύλου Μελά και στο λατομείο Αρες για καταναγκαστική εργασία.

Από την παρουσίαση μιας σειράς στοιχείων για τα γεγονότα όχι μόνο εκείνης της ημέρας, αλλά και όλης της περιόδου της κατοχής, έγινε φανερή σε όλους τους παρευρισκόμενους η στάση της αστικής τάξης της χώρας, η οποία είτε συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές είτε εγκατέλειψε τη χώρα, αλλά και η δράση των διάφορων φασιστικών ομάδων οι οποίες διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος λαϊκών ανθρώπων, ιδιαίτερα στα χωριά του νομού, χειρότερα και από τους κατακτητές. Φάνηκε, βέβαια, και το μεγαλείο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που αλύγιστος και ανυπόταχτος, με κάθε μέσο και τρόπο αντιστάθηκε στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, συστρατευόμενος με το κίνημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Επίσκεψη στην πινακοθήκη και το μουσείο


Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι νεολαίοι της ΚΝΕ επισκέφτηκαν την πινακοθήκη της «ΤΕΧΝΗΣ», η οποία βρίσκεται στο χωριό και φιλοξενεί 165 έργα επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών. Στην πινακοθήκη φιλοξενούνται έργα που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή λαϊκών ανθρώπων καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα μέσα από όλες σχεδόν τις τεχνοτροπίες, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από αγωνιστές στις φυλακές και τις εξορίες, όπως έργα της Βάσως Κατράκη και του Γιώργου Φαρσακίδη, καθώς και η ξυλογραφία του νεκρού Κώστα Γαβριηλίδη από τον Χρήστο Δαγκλή.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Μεταλλικού. Αξίζει να αναφερθεί πως με προσπάθεια κατοίκων του χωριού και μελών και φίλων του ΚΚΕ το μουσείο προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς καμία κρατική ή άλλη χρηματοδότηση, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα. Οπως εξήγησε η υπεύθυνη του μουσείου Θοδώρα Σοφιανίδου, «οι νέοι και οι νέες από το χωριό και την περιοχή γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία του τόπου τους, ακόμα και για την ιστορία των παππούδων και προ-παππούδων τους. Δεν τα μαθαίνουν, ούτε τα βρίσκουν πουθενά. Οπότε η δημιουργία του μουσείου είναι ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει στο να μάθουν και να διδαχθούν οι νέες γενιές από τους αγώνες των προηγούμενων».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε αναφορά στην αρχική δημιουργία του χωριού από πρόσφυγες του Καυκάσου, στη μετέπειτα ιστορία του από τους πρώτους αγροτικούς αγώνες τη δεκαετία του 1930, τη συμβολή του χωριού στους καπνεργατικούς και εργατικούς αγώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δημιουργία του πρώτου πυρήνα του ΚΚΕ στο Νομό Κιλκίς ήδη από το 1925, που ήταν στο Μεταλλικό, αλλά και η συνέχεια της ηρωικής πορείας των κατοίκων του, στον ιταλοελληνικό πόλεμο, στην Κατοχή μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αργότερα με τον ΔΣΕ, αλλά και μετά στους πιο σύγχρονους αγώνες στην περίοδο της δικτατορίας και μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org