Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στην περιοχή της Αγιάς και του Μαυροβουνίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιούλη από τις Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ ο ολοήμερος ιστορικός περίπατος στα λημέρια - τόπους ηρωικών μαχών και μαρτυρίου των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην περιοχή της Αγιάς και Μαυροβουνίου.

Οπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο Τύπου οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ: «Ηταν ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, στα "κάστρα" του αγώνα του ΔΣΕ. Μέσα από την ξενάγηση από στελέχη του Κόμματος και μαχητές του ΔΣΕ έγινε κατορθωτό οι νέοι και οι νέες να μάθουν για την επιχειρησιακή δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Αγιάς και του Μαυροβουνίου. Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με συνθήματα στους τόπους των μαχών και μαρτυρίου έδωσαν την υπόσχεση για συνέχιση του δίκαιου αυτού αγώνα».

Στην πρώτη στάση του ιστορικού αυτού περιπάτου στην τοποθεσία Αγιος Νικόλαος (στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς) έγινε ξενάγηση από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ανέφερε: Στη συγκεκριμένη τοποθεσία στις 24 Ιούλη του 1946, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΔΣΕ, 22 αντάρτες του αρχηγείου του Κισσάβου πραγματοποίησαν την πρώτη ένοπλη εμφάνιση και σύγκρουση των αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της Αγιάς. Εστησαν ενέδρα σε στρατιωτικό όχημα με ναρκοθέτηση, η μάχη διήρκεσε 20 λεπτά με αρκετές απώλειες του εχθρού και δύο αιχμαλώτους, με κύρια απώλεια αυτήν του επικεφαλής φασίστα που ήταν και ο στόχος, γιατί ήταν αυτός που είχε καταστρέψει όλες τις ΕΑΜικές εφημερίδες του Βόλου, είχε βασανίσει και στείλει στα εκτελεστικά αποσπάσματα πολλούς μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Η ομάδα του Δημοκρατικού Στρατού δεν είχε καμία απώλεια.

Στη δεύτερη στάση στην Αγιά και στο Αρχοντικό Πετράκη, όπου βρισκόταν δίπλα η αστυνομία, ο Τάσος Κωστούλας, από την Κομματική Οργάνωση Αγιάς, εξήγησε ότι χρησιμοποιούνταν μεν ως αρχηγείο του στρατού, αλλά ήταν και τόπος βασανισμού των κομμουνιστών, γενικότερα των αγωνιστών της επαρχίας Αγιάς. Δίπλα στο αρχοντικό Πετράκη βρίσκεται το σχολείο που επισκέφτηκαν στη συνέχεια οι νεολαίοι και έμαθαν ότι ήταν επανδρωμένο με πολυβόλα, «η φωλιά των πολυβόλων» λεγόταν, και με την αυτοθυσία των μαχητών του το κατέλαβε ο ΔΣΕ στη Μάχη της Αγιάς.

Η τρίτη στάση έγινε στην τοποθεσία Αη Στάθης - Αη Γιάννης Μεταξοχωρίου Αγιάς, τόπο εκτέλεσης των μαχητών του ΔΣΕ. Εκεί μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς, 83 χρόνων σήμερα, μαχητής του ΔΣΕ και αργότερα πρόεδρος της κοινότητας Μεταξοχωρίου για αρκετά χρόνια με τη στήριξη του ΚΚΕ. Ηταν 16 χρόνων μαθητής, όταν κατατάχτηκε στον ΔΣΕ και περιέγραψε την αγριότητα των φασιστών όταν αντίκριζαν ή συνελάμβαναν αγωνιστές μαχητές του ΔΣΕ. Με ζωντανή και γλαφυρή αφήγηση και διαύγεια ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό του Τσιμπούκα, μαχητή του ΕΑΜ, προέδρου της κοινότητας Αγιάς και αρκετών κομμουνιστών όπου τους μετέφεραν και τούς εκτέλεσαν τραυματισμένους στην τοποθεσία του Αη Στάθη. Απάντησε σε ερωτήσεις των νεολαίων για τη δράση του ΔΣΕ.

Στην τέταρτη στάση, στην τοποθεσία Παλιόκαστρο, στη βόρεια πλευρά της Αγιάς, ο Πέτρος Σίμος, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Ρίζος Μαρούδας εξήγησαν ότι στο σημείο αυτό βρίσκονται τα πολυβολεία, όπου στις 14 Σεπτέμβρη 1948 εκδηλώθηκε η κύρια επίθεση του ΔΣΕ από τη Σχολή Αξιωματικών του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδος). Τα πολυβολεία καταλήφθηκαν με νυχτερινή έφοδο των μαχητών του ΔΣΕ το βράδυ της 14ης Σεπτέμβρη 1948 και βοήθησαν στην κατάληψη της Αγιάς την επόμενη μέρα από την 1η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον θρυλικό καπετάν «Γιώτη».

Το απόγευμα στο χωριό Σκλήθρο, ο Αγγελος Σίμος, στέλεχος του ΚΚΕ συνέχισε την ξενάγηση και στάθηκε στην ιστορία της ηρωικής πορείας των 1.000 αόπλων της Ρούμελης, με αναφορά και σε τοποθεσίες όπου δόθηκαν μάχες από τους μαχητές του ΔΣΕ που είχαν έδρα το Μαυροβούνι, όπως: την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου πέρασαν μέσα από τη λίμνη νύχτα και ακολούθησαν τη διαδρομή Σκλήθρο - Πολυδένδρι - Τσάγεζι (σημερινό Στόμιο), πέρασαν τον Πηνειό και κατευθύνθηκαν στον Ολυμπο, όπου τους ανέλαβαν οι αντάρτικες ομάδες του Ολύμπου, για να φτάσουν αργότερα στο Γράμμο.

Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε με ενθουσιασμό και συνθήματα όπως: «Ενας αιώνας αγώνες και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Για των λαών τη νίκη, στη μάχη πάντα πρώτοι, δόξα και τιμή στον καπετάνιο Γιώτη» κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org