Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ψάχνουν διεύρυνση των μπίζνες στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών

Με βασικό άξονα τη διεύρυνση των μπίζνες μεταξύ ευρωενωσιακών μονοπωλίων και αραβικών κεφαλαίων, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, διεξήχθη στις Βρυξέλλες η 25η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ - Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου (EΕ - ΣΧΚ), στην ημερήσια διάταξη της οποίας ήταν η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη, καθώς και η συνολική σχέση EU - GCC. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Οι μετέχοντες κατέληξαν σε κοινή δήλωση, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Σε ένα περιφερειακό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, οι υπουργοί των EΕ - ΣΚΧ υπογράμμισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών τους, για να χρησιμεύσουν ως μια σταθερή και αποτελεσματική βάση για τη βιώσιμη περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τον πολιτικό τους διάλογο και συνεργασία, ιδίως με τη διεξαγωγή τακτικών συναντήσεων ανωτέρων υπαλλήλων των EΕ - ΣΚΧ».

Παραπέρα σημειώνεται: «Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και προσδιόρισαν κοινές ανησυχίες και προτεραιότητες όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά την Υεμένη, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (σ.σ. στην Παλαιστίνη). Υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία για ΕΕ και ΣΚΧ να συντονιστούν στενά μπρος σε αυτές τις εξελίξεις».

Αναπαράγοντας τα γνωστά προσχήματα για την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, τονίζεται ότι «οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και την ήττα του Daesh και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», ενώ ακόμα σημειώνεται πως «τόνισαν την ανάγκη να επιτευχθεί μια λύση στη συριακή κρίση, με βάση τις αρχές του Ανακοινωθέντος της Γενεύης, του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) Υποστήριξαν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την προώθηση της συμφιλίωσης στο Ιράκ και τη Λιβύη και την πολιτική σταθερότητα στο Λίβανο».

Στο ψητό: «Οι υπουργοί των ΣΧΚ - ΕΕ εξέτασαν την πρόοδο στη στρατηγική σχέση ΕΕ - ΣΧΚ (...) εξέφρασαν την προθυμία τους να αντιμετωπίσουν από κοινού κοινές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές προκλήσεις, και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τη μακροοικονομική σταθερότητα (...) σημείωσαν με ικανοποίηση ότι το αμφίδρομο εμπόριο αντιπροσώπευσε περισσότερο από 155 δισ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 55% από το 2010».

Και ακόμα: «Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που έχουν αναληφθεί από την τελευταία υπουργική συνάντησή τους, ιδίως μέσω του διαλόγου ΕΕ - ΣΧΚ για την οικονομία, τις αεροπορικές μεταφορές, την Ενέργεια, τη συνεργασία στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τη διευκόλυνση του εμπορίου (...) σημείωσαν επίσης τα αποτελέσματα του Επιχειρηματικού Φόρουμ ΕΕ - ΣΧΚ στις Βρυξέλλες, στις 23 με 24 Μάη 2016, για την προώθηση οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ