Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρέσβη

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, χαρακτήρισε χτες «λάθος απόφαση» την άδεια προσγείωσης που δόθηκε στο ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς των οποίων η Αγκυρα ζητά την έκδοση, κατηγορώντας τους για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Στη διάρκεια ενημέρωσης συντακτών, ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι αν όντως υπήρχε τεχνικό πρόβλημα, το ελικόπτερο δε θα είχε περιθώρια να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο, αλλά θα επιδίωκε προσγείωση νωρίτερα. Πρόσθεσε, ακόμα ότι ενδεχόμενη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία «δε θα βοηθήσει».

Επίσης, στη συνέντευξη, ο Ουράς διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν στρατιωτικά ελικόπτερα, πλοία, αλλά και στρατιώτες να αγνοούνται, ενώ συνέδεσε την όλη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής με «ισχυρή πίεση από το λαό». Η τελική απόφαση ανήκει στο Κοινοβούλιο, ανέφερε, εκφράζοντας ωστόσο και την προσωπική του κρίση ότι αυτή «δε θα επανέλθει». Τέλος, αρνήθηκε ότι «έγινε κάτι λάθος ή βίαιο» κατά τις συλλήψεις των εμπλεκόμενων στην απόπειρα πραξικοπήματος και συμπλήρωσε ότι η τουρκική πλευρά θέλει διαδικασίες «διαφανείς», σύμφωνες με τα «διεθνή στάνταρντς».

Το απόγευμα, η πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για ρεπορτάζ που «διαστρέβλωσαν» τις δηλώσεις του πρέσβη και διευκρίνισε ότι «προσδοκία της Τουρκίας αποτελεί μια άμεση έκδοση των (8) στρατιωτικών στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική απόφαση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που (ο πρέσβης) δεν επιθυμεί καθώς βασικό του καθήκον ως πρέσβης είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων και η διατήρηση των πραγμάτων σταθερά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ