Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Ζητούμενο η «πολιτική σταθερότητα» που έχει ανάγκη το σύστημα

Με διακύβευμα την «πολιτική σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς και την επισκίαση αυτής ακριβώς της νέας ολομέτωπης επίθεσης που προετοιμάζεται στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να οξύνουν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μακριά από την ουσία του ζητήματος, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα και το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, ξεκίνησαν τον καβγά για την αλλαγή της ημερήσιας διάταξης από την κυβέρνηση και την παράταση της συζήτησης κατά μία μέρα (με ολοκλήρωσή της αύριο αντί για σήμερα που είχε προγραμματιστεί αρχικά)...

Το ίδιο κλίμα συνεχίστηκε και στη διάρκεια των τοποθετήσεων επί του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γκιόλας, δείχνοντας ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις για τον εκλογικό νόμο «προάγουν και κατατείνουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του διαλόγου, του πλουραλισμού και των αναγκαίων συνθέσεων. Με αυτόν τον ουσιαστικό και δημοκρατικό τρόπο ενισχύεται η κυβερνητική σταθερότητα. Πώς; Με τη συνδιαμόρφωση, τον έλεγχο και την ανάληψη ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που επιπρόσθετα θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη»...

Αντίστοιχα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης, απαντώντας χαρακτήρισε το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση «άθλιο», γιατί «δεν διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα». Πηγαίνοντας, μάλιστα, παραπέρα σε ζητήματα που κατ' επανάληψη θέτουν αστικά επιτελεία, πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα θα έθιγε «το ζήτημα της εσωκομματικής λειτουργίας των κομμάτων», «το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών», της «χρηματοδότησης των κομμάτων» κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, επανέλαβε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε το τέλος εποχής των μονοκομματικών κυβερνήσεων», πρότεινε να δίνεται μία «ελάχιστη ενίσχυση» δηλαδή μπόνους εφόσον ένα κόμμα συγκεντρώνει πάνω από 42%, για να μην χρειάζεται ένα κόμμα «τσόντα», όπως είπε, για να κάνει κυβέρνηση, να διατηρηθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, να γίνει κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και να δοθεί ψήφος στους ομογενείς.

Από το Ποτάμι, ο ειδικός αγορητής Κ. Μπαργιώτας υποστήριξε ότι ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης «θα ενισχύσει την αστάθεια», ενώ ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης, κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αφήσουν «τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» και να κάνουν τη «μεγάλη κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα». Ζήτησε από τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο και «να σχεδιάσουν ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας».

Οσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο ειδικός της αγορητής, Γ. Λαγός, ανέφερε ότι η οργάνωσή του «δεν είναι ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ» γι' αυτό θα απέχει από την ψηφοφορία. Τοποθετούμενος υπέρ της ψήφου των ομογενών, δεν έχασε την ευκαιρία να χύσει το φασιστικό, ρατσιστικό δηλητήριο, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να «δίνεται δικαίωμα ψήφου σε λαθρομετανάστες»...

Τέλος, από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, που έχουν δύο βουλευτές εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δημαράς παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κατάργησης του «πλαφόν» του 3%.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα «θέλει να συμβάλει στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με την ενίσχυση του διπολισμού για να υπάρχει κυβερνητική εναλλαγή των δυνάμεων του δίπολου, δυνάμεων που στηρίζουν την ίδια στρατηγική, της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την όλο και βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».

«Ο εκλογικός νόμος», επισήμανε, «με την αύξηση της αναλογικότητας διευκολύνει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ίδιο, ανεξάρτητα και αν βγει δεύτερος, γιατί θα υπάρξουν δυνάμεις τέτοιες που μπροστά στο κάλπικο δίλημμα "πρόοδος ή σκότος" θα στηρίξουν και θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση της δήθεν "προόδου"», ενώ συνεχίζει να καλλιεργεί τα κάλπικα διλήμματα και τη λογική της χαμένης ψήφου.

Εκανε σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «φιλολαϊκές αλλαγές, από κυβερνήσεις που υπηρετούν το θεό του κέρδους». «Ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει ακόμη και με κυβερνήσεις που θα προκύπτουν από την απλή αναλογική, από τη στιγμή που δεν αλλάζει ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος λειτουργίας της παραγωγής και της εξουσίας», που είναι και η αιτία για τα βάσανα που αντιμετωπίζει.

Κάλεσε τον λαό να επικαλεστεί την πείρα του, καθώς, ανεξάρτητα από εκλογικό σύστημα, πολιτικές δυνάμεις κατά άλλα «εχθρικές μεταξύ τους» ενώθηκαν για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, όπως έγινε με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ή με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Οπως επισήμανε, θετικές εξελίξεις θα υπάρξουν για το λαό, μόνο με την οργανωμένη πάλη στο χώρο δουλειάς, στα συνδικάτα, στις λαϊκές οργανώσεις για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε γραμμή αμφισβήτησης, ρήξης και ανατροπής του σάπιου συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, καθώς δεν είναι απλή και ανόθευτη αναλογική ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση, με τη διατήρηση του «πλαφόν» του 3%.

Θα ψηφίσει «ναι» στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17, στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στο άρθρο 4 για τη διευθέτηση εδρών και περιφερειών και στο άρθρο 5 για την εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές. Θα καταψηφίσει το άρθρο 3 για τη διατήρηση του «πλαφόν» 3%.

«Εχουμε καταθέσει» τόνισε, «τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της ρήτρας του 3% και ζητάμε να γίνει αποδεκτή. Εχουμε διαφωνήσει με την κατάτμηση των περιφερειών, γιατί είναι σε βάρος των μικρότερων κομμάτων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε κανένα παζάρι και παιχνίδι αποπροσανατολισμού που διεξάγεται με αφορμή τον εκλογικό νόμο, για να κρυφτούν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός», τονίζοντας ότι σταθερά το ΚΚΕ είναι υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής, χωρίς μπόνους και πλαφόν.

Τόνισε επίσης ότι «όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις - τόσο αυτές που συμφωνούν με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο όσο και αυτές που διαφωνούν - τοποθετούνται με κριτήριο πώς μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κυβερνητική σταθερότητα για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ