Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία εγγύηση, με βάση την «προσδοκία κέρδους» και με το λογαριασμό να πληρώνει κάθε φορά ο λαός, είναι το κυριότερο στοιχείο που συνεχίζει να αναδεικνύεται από τις μέχρι τώρα καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή «για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».
Χτες κατέθεσε ο Θ. Πανταλάκης, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος διοικητής της ΑΤΕ πριν αυτή περάσει στα «χέρια» της Τράπεζας Πειραιώς. Στην επόμενη συνεδρίαση θα καταθέσουν οι διοικητές της ΑΤΕ, Πέτρος Λάμπρου και Δημήτρης Μηλιάκος.
Ο Θ. Πανταλάκης ήταν διοικητής της ΑΤΕ από τις 9/12/2009 έως τις 26/7/2012. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ανέλαβε τη διοίκηση, τα δάνεια στη ΝΔ ανέρχονταν ήδη σε 105 εκατ. ευρώ και στο ΠΑΣΟΚ σε 96,8 εκατ. ευρώ, με μόνη εγγύηση την κρατική επιχορήγηση.
Οπως ανέφερε, «η χορήγηση δανείων στα κόμματα βασίζονταν στον 4ετή κύκλο της εκλογικής περιόδου. Θεωρούνταν ότι ήταν μηδενικού κινδύνου». Σημείωσε ότι η δανειοδότηση των κομμάτων δινόταν με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ετσι, «όλα τα επενδυτικά δάνεια των τραπεζών, 7ετή ή 10ετή, δίνονται με βάση την προσδοκία κέρδους της επιχείρησης. Οι εξασφαλίσεις δεν είναι κριτήριο για να τις χρηματοδοτήσουμε».
Ως δικαιολογία για το γεγονός ότι η ΑΤΕ όταν χορηγούσε τα δάνεια στα δύο κόμματα δεν είχε φροντίσει για «εμπράγματες εξασφαλίσεις», ανέφερε ότι «η ΑΤΕ είχε σοβαρές ελλείψεις αξιολόγησης. Δεν υπήρχε διεύθυνση πίστης»... «Βασιστήκαμε στην έγγραφη διαβεβαίωση των κομμάτων», είπε, και για την εκχώρηση ως εγγύηση από τα δύο κόμματα της κρατικής επιχορήγησης, την οποία όμως είχαν εκχωρήσει και σε άλλες τράπεζες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής, αφού σχολίασε ότι «παρακολουθούμε ένα χορό εκατομμυρίων», με τις ερωτήσεις που έθεσε ανάγκασε τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ να παραδεχτεί ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δανειοδοτούνταν εκείνη την περίοδο με 1% και 2%, και «είχαν ειδική μεταχείριση», όπως είπε.
«Ως τράπεζες γενικά», σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αλλά και η ΑΤΕ, δίνατε μεγάλα δάνεια με αυτό το χαμηλό επιτόκιο, χωρίς καμία εμπράγματη διασφάλιση. Ενώ αντίθετα στους αγρότες όχι μόνο δίνατε υψηλότερο επιτόκιο, αλλά παίρνατε και εμπράγματες εγγυήσεις πολλαπλάσιας αξίας από το δάνειο», «για να μπορεί η τράπεζα να χρηματοδοτήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους με τεράστια ποσά και χαμηλά επιτόκια».
«Είμαστε μέρος του παγκόσμιου συστήματος» απάντησε ο Θ. Πανταλάκης...