Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γενικότερες πιέσεις με μοχλό το Brexit...

Από τη χτεσινή συνάντηση Κέρι - Τζόνσον
Από τη χτεσινή συνάντηση Κέρι - Τζόνσον
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονες πιέσεις για επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ άσκησε και χτες στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την ίδια ώρα που Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τροφοδοτούσαν με εκθέσεις και ανακοινώσεις τις πιθανές «αρνητικές επιπτώσεις» από τη διαδικασία του Brexit.

Ειδικότερα, ο Κέρι χαρακτήρισε «σημαντικότερη από ποτέ» την πιθανότητα σύναψης διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος η Βρετανία να συνάψει μια χωριστή συμφωνία με την Ουάσιγκτον πριν αποχωρήσει από την ΕΕ. Εντούτοις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσουν νωρίτερα άτυπες αμερικανο-βρετανικές διαπραγματεύσεις...

Νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από το Brexit, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενδέχεται να μειωθεί μεταξύ 0,25% και 0,5% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για το 2017. Προβλέπει, ακόμη, ότι πιο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να περιοριστεί μεταξύ 1,3%-1,6% το 2016.

Σε παρόμοιες προβλέψεις προχώρησε χτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί τουλάχιστον από 0,1% το 2016 και το 2017.

Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Διαπραγμάτευσης της Εξόδου από την ΕΕ (Βrexit), Ντέιβιντ Ντέιβις, διέψευσε ότι θα απελαθούν από τη Βρετανία περίπου 3.000.000 Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες, χαρακτηρίζοντας «αστείες» τις προβλέψεις των αντιπολιτευόμενων Εργατικών ότι οι μετανάστες θα χρησιμοποιηθούν σαν χαρτί διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε επιπλέον ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι αυτή που κάνει τα πρώτα βήματα για να κατευθύνει την οικονομία μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και ότι ενδεχόμενα μέτρα για τον προϋπολογισμό θα ληφθούν αργότερα φέτος. Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν θα συνεχίσει το σχέδιο του προκατόχου του, Τζορτζ Οσμπορν, για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κάτω από το 15%, σημειώνοντας ότι θα δοθεί βαρύτητα στην αύξηση των επενδύσεων από επιχειρήσεις και ότι το Σίτι του Λονδίνου θα διατηρήσει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο «σε όλη την ΕΕ».

«Θα πάταγε το κουμπί» των πυρηνικών η Μέι!

Αίσθηση προκάλεσε εντός και εκτός Βρετανίας το αβίαστο «ναι», με το οποίο απάντησε αργά προχτές βράδυ σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα βρετανικά πυρηνικά όπλα η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή από το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP), η Μέι είπε πως δεν θα δίσταζε «να πατήσει το κουμπί» για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «εναντίον 100.000 αμάχων» για να «προστατεύσει» τη χώρα. «Θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα να μην αντικατασταθούν τα πυρηνικά υποβρύχια σε μία περίοδο εντεινόμενων απειλών» υποστήριξε η Μέι, πετυχαίνοντας στη συνέχεια την ψήφιση της πρότασής της για διατήρηση των βρετανικών πυρηνικών όπλων και το δαπανηρό (αξίας 44 δισ. στερλινών) εκσυγχρονισμό του παλιού στόλου πυρηνικών υποβρυχίων με 472 ψήφους υπέρ και 117 κατά.

Μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζονται οι διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Σεπτέμβρη. Χτες η βουλευτής Αντζελα Ιγκλ, που ήταν η πρώτη που πέταξε το «γάντι» στον ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποχώρησε από την εσωκομματική κούρσα εξουσίας επειδή ο αντίπαλός της, Οουεν Σμιθ, πέτυχε την υποστήριξη 90 βουλευτών του κόμματος, αντί 72 που πέτυχε εκείνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ