Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ AΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αποφάσεις... για αναβαθμισμένο ρόλο

ΚΙΓΚΑΛΙ.--

Στην αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στο Νότιο Σουδάν με διευρυμένη δυνατότητα χρήσης πυρός ακόμη και συμμετοχής σε ένοπλες επιχειρήσεις, στην έκδοση «αφρικανικού» διαβατηρίου που θα διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις πολιτών από αφρικανικές χώρες εντός ηπείρου, αλλά και τη θέσπιση νέου φόρου 0,2% σε εισαγόμενα προϊόντα με στόχο την αυτοχρηματοδότηση της Αφρικανικής Ενωσης και την οικονομική ανεξαρτησία του οργανισμού σε ετήσια βάση, με τουλάχιστον 1,22 δισεκατομμύρια δολάρια, κατέληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι ηγέτες των 54 χωρών - μελών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη διήμερη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι.

Η σύνοδος δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές και να καταλήξει σε κοινή απόφαση για το διάδοχο της προέδρου της Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης, Νοτιοαφρικανής Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα, αποφασίζοντας να αναβάλει τη διαδικασία και να αποφασίσει σχετικώς το Γενάρη του 2017.

Οσον αφορά την απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στο Νότιο Σουδάν, δεν αποσαφηνίστηκε ο αριθμός των στρατιωτών αλλά οι χώρες προέλευσης, που θα είναι η Αιθιοπία, η Κένυα, η Ρουάντα, το Σουδάν και η Ουγκάντα. Αποφασίστηκε, επίσης, ο διευρυμένος χαρακτήρας της αποστολής που αναμένεται να είναι, όπως ανακοινώθηκε, πολυδιάστατος και «πιο σύνθετος» σε σχέση με την ανάλογη «ειρηνευτική» αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο επειδή ορισμένοι ηγέτες επισήμαναν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στο Νότιο Σουδάν με την αποστολή περίπου 13.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ, που κατηγορούνται συχνά πως μένουν άπρακτοι μπροστά στις επιθέσεις ενόπλων σε βάρος αμάχων...

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της διάσκεψης κορυφής της ΑΕ, ο προεδρεύων του οργανισμού, Πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντέμπι, σημείωσε τη σημασία της απόφασης για το νέο μοντέλο αυτοχρηματοδότησης του οργανισμού, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2017, και μίλησε για «γενναία απόφαση που απαιτεί θυσίες από όλα τα κράτη - μέλη, δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το τίμημα πρέπει να καταβληθεί «για να δώσουμε στον οργανισμό περισσότερα μέσα, να γίνει πιο αποτελεσματικός και λειτουργικός αλλά και αξιόπιστος».

Οι ηγέτες της συνόδου κορυφής της ΑΕ ανέθεσαν, τέλος, στον Ρουαντέζο Πρόεδρο, Πολ Καγκάμε, να ηγηθεί νέας προσπάθειας του οργανισμού για «μεταρρύθμιση της Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ