Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανάληψη ευθύνης και ερωτήματα για την επίθεση στη Βαυαρία

Οι γερμανικές αρχές αντιδρούν επιφυλακτικά στην ανάληψη ευθύνης από το «Ισλαμικό Κράτος», αναζητώντας «περισσότερα στοιχεία» που να τεκμηριώνουν μια τέτοια εκδοχή...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη αντιμετώπισαν χτες οι γερμανικές αρχές τις πληροφορίες και τις ενδείξεις πως συνδεόταν με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ο 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας που επιτέθηκε με τσεκούρι και μαχαίρι το βράδυ της Δευτέρας σε επιβάτες περιφερειακού τρένου προς το Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας στη νότια Γερμανία, τραυματίζοντας σοβαρά τα τέσσερα μέλη μιας πενταμελούς οικογένειας τουριστών από το Χονγκ Κονγκ και μία Γερμανίδα, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες Γερμανών αστυνομικών.

Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν, σε συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα της Τρίτης σε σχέση με την επίθεση του Αφγανού σε συρμό τρένου, υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν τεκμηριώνουν ότι ο 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» ή άλλης, παρόμοιας οργάνωσης. Επικαλούμενος γνωστούς του νεαρού πρόσφυγα, ο Χέρμαν σημείωσε πως ο δράστης έδινε την εντύπωση «ήσυχου και ισορροπημένου ατόμου, που πήγαινε στο τζαμί τις σημαντικές εορτές και όχι κάθε βδομάδα».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο νεαρός είχε μάθει προχτές για το θάνατο συμπατριώτη φίλου του στο Αφγανιστάν και πως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στο δωμάτιο του νεαρού ένα κείμενο γραμμένο το μισό στη γλώσσα των Παστού και το άλλο μισό με λατινικό αλφάβητο, αναφορικά με τη ζωή των Μουσουλμάνων, αλλά και σημείωμα με το οποίο προειδοποιούσε ότι θα έπαιρνε εκδίκηση για τους «άπιστους». Βρέθηκε επίσης και μία ζωγραφισμένη με το χέρι «σημαία» του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο νωρίτερα χτες το μεσημέρι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του 17χρονου Αφγανού, μέσω του πρακτορείου της οργάνωσης. Το συγκεκριμένο πρακτορείο, μάλιστα, δημοσιοποίησε βίντεο που έδειχνε νεαρό με το ονοματεπώνυμο Μουχάμαντ Ριγάντ να παρουσιάζεται ως «στρατιώτης του Χαλιφάτου» και να καλεί άλλους Μουσουλμάνους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα «προπύργια» της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ, να εξαπολύσουν επιθέσεις στις χώρες όπου βρίσκονται...

Επιπλέον, γερμανικές ιατροδικαστικές αρχές, αναφερόμενες στα θύματα της επίθεσης του Αφγανού, σημείωσαν ότι τουλάχιστον δύο από τους Κινέζους τραυματίες, που είχαν πάει στη νότια Γερμανία για διακοπές, αντιμετωπίζουν «οξεία τραύματα που απειλούν τη ζωή τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ