Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Απεργία σήμερα στα καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας

Πανεξόρμηση στην Αττική σχεδιάζουν το Σάββατο τέσσερα κλαδικά σωματεία. Πρωτοβουλίες από τις ταξικές δυνάμεις και σε άλλες πόλεις

Εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» σε παλιότερη κινητοποίηση, έξω από κατάστημα της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» σε παλιότερη κινητοποίηση, έξω από κατάστημα της Θεσσαλονίκης
Με 24ωρη απεργία σήμερα Παρασκευή κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «Μαρινόπουλος» της Βόρειας Ελλάδας, με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλου» στη Βόρεια Ελλάδα και κλαδικών σωματείων. Τα αιτήματά τους είναι να καταβληθεί ο μισθός του Ιούνη και το επίδομα αδείας, να μη γίνει καμία απόλυση και να υπογραφεί ΣΣΕ με ανάκτηση απωλειών.

Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι για τα παιχνίδια της εργοδοσίας σε βάρος τους, καθώς προχτές έριξε λίγα «ψίχουλα» («έναντι» μισθού Ιούνη) στους λογαριασμούς τους και ταυτόχρονα επιχειρεί «με το καρότο και το μαστίγιο» να υπονομεύσει την απεργία και να τρομοκρατήσει το προσωπικό. Σύμφωνα με καταγγελίες από καταστήματα της Θεσσαλονίκης, οι διευθυντές, όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν με το καλό να πείσουν τους εργαζόμενους να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να συναινέσουν ή να ανεχτούν τα σχέδια της εργοδοσίας, αρχίζουν τις απειλές για απολύσεις μετά την απεργία.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε στις 10.30 το πρωί στο κατάστημα στο Βαρδάρη, ενώ συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα προγραμματίζονται και στην Καβάλα. Προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας γίνονταν μέχρι αργά χτες και σε άλλες πόλεις, όπως η Βέροια και η Κατερίνη.

Πανεξόρμηση αύριο στην Αττική

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης»
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης»
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής προετοιμάζουν την πανεξόρμηση στα καταστήματα του «Μαρινόπουλου», αύριο Σάββατο, μέρα παναττικής δράσης. Κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις ανά κατάστημα, που θα καταλήγουν σε συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, που θα έχουν την ευθύνη να επικοινωνούν με το κλαδικό σωματείο για τον καλύτερο συντονισμό και την κοινή δράση σε περισσότερα καταστήματα. Επίσης, να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στη βδομάδα.

Τα κλαδικά σωματεία αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, στην κοινή τους ανακοίνωση: «Απαιτούμε άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Καμία καθυστέρηση στους μισθούς, στο επίδομα αδείας, δεν δεχόμαστε καμία τμηματική καταβολή στη μισθοδοσία. Δεν αρκούμαστε σε ευχολόγια και υποσχέσεις από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της μέσα στα καταστήματα. Η προσπάθεια να μας χρυσώσουν το χάπι, δίνοντάς μας το 40% του επιδόματος αδείας, να μην περάσει. Κανένας εφησυχασμός από την πλευρά μας, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν οργανωμένα για την καταβολή ολόκληρου του μισθού και των επιδομάτων».

Καλούν, τέλος, τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν στα σχέδια της εργοδοσίας, να μην επαναπαυθούν σε υποσχέσεις ότι διασφαλίζονται τάχα τα συμφέροντά τους, όπως λένε εργοδοσία, κυβέρνηση και επιχειρησιακό σωματείο. Χτες βράδυ, τέλος, αναμενόταν να γίνει στο Ηράκλειο Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος», με κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Επίσχεση εργασίας στην «Καρυπίδης»

Στο μεταξύ, με επίσχεση εργασίας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»). Την Τέταρτη, προχώρησαν σε μαζική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης για το επίδομα επίσχεσης, που δεν έχει καταβληθεί ακόμη σε όλους τους εργαζόμενους. Χτες, Πέμπτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κατάστημα της επιχείρησης στο Σταυρό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγγείλουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματα με απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Το ΔΣ του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση καταγγέλλει την εργοδοσία για την ωμή παρέμβασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την παράνομη πράξη της να προσλάβει απεργοσπάστες σε καταστήματα του Ν. Θεσσαλονίκης και της Θάσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ