Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σε συζητήσεις για εκλογικό νόμο και Εξεταστική

Συνεχίζεται ένας σχετικός ντόρος γύρω από τη διαφοροποίηση, εντός Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση, καθώς η ΔΗΜΑΡ τον βλέπει θετικά. Μια συζήτηση που, όπως φαίνεται, αντανακλά κι άλλα παζάρια που αφορούν στις συνολικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, αναμένεται να τον υπερψηφίσει, καθώς η ΔΗΜΑΡ, με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, αποφάσισε ότι «η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί, καθώς αποτελεί θέση μας».

Η τέτοια θέση της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε αντιδράσεις όπως αυτή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού, που μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, δήλωσε πως «δεν θα μας επιβάλλει το 0,1% την άποψή του για τον εκλογικό νόμο», ενώ επιτιθέμενος στον Θ. Θεοχαρόπουλο, είπε ότι έγινε βουλευτής από ψήφους του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια. «Αν ξαναβγεί βουλευτής, να μου στείλετε τηλεγράφημα» δήλωσε χαρακτηριστικά...

Αντιδρώντας, η ΔΗΜΑΡ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτηρίζοντας «απαξιωτικές» τις δηλώσεις Κρεμαστινού.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», έσπευσε να υποστηρίξει ότι «αυτά που μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα από αυτά στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις». Επίσης, ότι η υποστήριξη της απλής αναλογικής είναι πάγια θέση του κόμματός του και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προάγγελο συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή υπουργοποίησής του. Η τελευταία αναφορά προφανώς σχετίζεται με διάφορα που ακούγονται περί προσέγγισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενης συμπερίληψής του, όπως και του Φ. Κουβέλη, στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Επαναφέρουν το δικό τους αίτημα για Εξεταστική

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά, από την Πάτρα που περιόδευε, δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη λεγόμενη «περίοδο Βαρουφάκη» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πως «μετά και από τις νέες αποκαλύψεις, η δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αλλά και η Βουλή, τα κόμματα, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Προτάσσοντας προφανώς την περίοδο Τσίπρα - Βαρουφάκη, αλλά και διερευνώντας όλη την πορεία και τις ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στα μνημόνια, όπως εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προτείνει. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κρύβονται. Γιατί άραγε;» κατέληξε, επαναφέροντας ουσιαστικά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εξέταση όλης της περιόδου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σήμερα, η Φ. Γεννηματά θα συναντηθεί διαδοχικά με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ). Αντικείμενο της συνάντησης αποτελεί «η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ