Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς

Τα ζητήματα του «αυτόματου κόφτη» και του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, το «τεχνικό μνημόνιο», που δημοσιοποίησε η Κομισιόν

Η εμπροσθοβαρής κλιμάκωση του αντιλαϊκού προγράμματος και η άμεση νομοθέτηση των παρεμβάσεων, που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εν μέσω της εξαπλούμενης αβεβαιότητας και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην ΕΕ.

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο αμέσως προσεχές διάστημα καταθέτει στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα είναι τετραετούς διάρκειας, για την περίοδο 2017 - 2020, με χρονική «αβάντα» δύο ετών σε σχέση με την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προδιαγράφεται για το 2018.

Το «τεχνικό μνημόνιο»

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες το «τεχνικό μνημόνιο» συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, όπου, μεταξύ άλλων, διευκρινίζονται τα ζητήματα που αφορούν τον αυτόματο «δημοσιονομικό κόφτη» και η προικοδότηση του νέου «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα:

  • Στο «υπερταμείο» θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβρη η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές) ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως η ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.
  • Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό κόφτη, στο «τεχνικό μνημόνιο» διευκρινίζεται, ευθύς εξαρχής ο τρόπος υπολογισμού των αυτόματων περικοπών σε συντάξεις και μισθούς, σε συνδυασμό με τις «απώλειες» των φόρων που θα προκύψουν εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζεται ότι:

-- Στις συντάξεις, για κάθε μείωση ύψους 100 ευρώ, το «καθαρό δημοσιονομικό όφελος» θα είναι μόλις 85 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα θα «χάνονται» από τη μείωση της μάζας των φόρων που επιβάλλονται στους συνταξιούχους.

-- Αντίστοιχα, για κάθε καρατόμηση ύψους 100 ευρώ στους μισθούς που καταβάλλονται στο δημόσιο τομέα, το «καθαρό όφελος» διαμορφώνεται μόλις στα 55 ευρώ.

Ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των τραπεζών

Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ανακοίνωσε χτες την, αναμενόμενη εδώ και μέρες, «παραίτηση» και των τριών μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του (με ισχύ από τις 18/7), προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ, στο πλαίσιο των τραπεζικών διασώσεων της προηγούμενης περιόδου και μέσω των δανείων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, είναι σήμερα σημαντικός μεγαλομέτοχος και στις 4 «συστημικές» τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, το επίδικο ζήτημα σε αυτήν τη φάση, είναι αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή τα μεγάλα επιχειρηματικά, σε συνδυασμό με τα νέα «κανόνια» στην επιχειρηματική πιάτσα, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οξυμένοι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των τραπεζών, γεγονός που φαίνεται να συνδέεται με την υπό διαμόρφωση δευτερογενή αγορά τραπεζικών δανείων. Αυτή, με τη σειρά της, έρχεται να «κουμπώσει» με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, με τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, που στοχεύουν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επικρατέστερος για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ είναι ο Μ. Μπέλκα, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Πολωνίας, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, καθώς επίσης και οικονομικός σύμβουλος του πολιτικού διοικητή των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, σε χτεσινό μήνυμα, με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας, τονίζει: «Ορόσημο για την ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς υπήρξε η ιδιωτικοποίησή της το 1991 (...) Τότε, είχε μερίδιο αγοράς τότε μόλις 0,1%. Σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 30%. Τότε απασχολούσε 200 εργαζόμενους. Σήμερα, ο όμιλος απαριθμεί 20.000 εργαζόμενους και σχεδόν 6 εκατομμύρια πελάτες»...

Η ουσία, βέβαια, βρίσκεται στην επιχειρηματική διαπάλη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό του εν λόγω τραπεζικού ομίλου, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός προσωρινού διοικητικού σχήματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες. Πληροφορίες αποδίδουν την εμπλοκή στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ακόμη και εντός του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, μεταξύ του επενδυτικού fund «Paulson» και της υπόλοιπης διοίκησης και του επικεφαλής, Μ. Σάλλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη «Handelsblatt» υποστήριξε ότι δεν βλέπει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας ότι το «πιστωτικό ρίσκο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή». Σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους σημείωσε ότι σχεδιάζεται η «χαλάρωση στο κοντινό μέλλον».

Σύμφωνα δε με τον οίκο αξιολόγησης «Fitch», «τα capital controls θα μπορούσαν να χαλαρώνουν σταδιακά από τα τέλη του 2016, εάν το πολιτικό και το λειτουργικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Διαπάλη και «αβεβαιότητες» στην ΕΕ

Οι φορολογικοί ανταγωνισμοί, τα ζητήματα της τραπεζικής ένωσης, η εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου, συνθέτουν το «παζλ» των αντιθέσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών που επιταχύνονται με αφορμή την υπόθεση του Βrexit.

Ειδικότερα:

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο «Bloomberg» και αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία, τόνισε «η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα εφαρμόσει το πλαίσιο σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Πιστεύω ότι θα βρουν έναν τρόπο».

Για το ίδιο θέμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε ότι «πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών», ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί βεβαίως συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στη Γερμανία και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γαλλικού τραπεζικού ομίλου της «Societe Generale» και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λ. Σμάγκι, μιλώντας στο «Bloomberg», επισημαίνει: «Ολη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το κρατικό χρήμα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους».

Να σημειωθεί ότι οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διαχείριση «κόκκινων δανείων» ύψους 360 δισ. ευρώ, ενώ η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να παζαρεύει με την Κομισιόν τρόπους διάσωσης μέσω της διοχέτευσης κρατικού χρήματος και ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στους φορολογικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στην ΕΕ, ο Β. Σόιμπλε, επισημαίνει ότι τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει το συντελεστή φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μια «κούρσα για το χαμηλότερο φόρο» στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας», εξαιτίας του Βexit, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ασαφές το εάν θα παραμείνει έτσι η κατάσταση».

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν (παρέπεμπε τις αποφάσεις για το μέλλον) «δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας» και πρόσθεσε ότι αν η τελική απόφαση ληφθεί πριν από τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ την Τρίτη, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά και θα μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Ξεθωριάζει η καπιταλιστική ανάκαμψη

«Οι προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών για μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας ελαφρώς υψηλότερη του 3% το τρέχον έτος θα αναθεωρηθούν τους επόμενους μήνες επί τα χείρω», αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ αναμένει περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ «στην περιοχή του 1%» το 2016, τονίζοντας ότι η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης, «θα επιβραδύνει σημαντικά την υποχώρηση της ανεργίας κατά την τελευταία διετία, ενδεχομένως να την ανακόψει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ