Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Προς ... «αξιοποίηση» η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η ...«αξιοποίηση» από επιχειρηματικούς ομίλους ακινήτων - φιλέτων των Ενόπλων Δυνάμεων και η σύσταση Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) είναι οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας που βρίσκεται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και έχει τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου ταμείου για την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πραγματικός στόχος του ταμείου αποκαλύπτεται στο άρθρο 16, στο οποίο προβλέπεται η παραχώρηση συγκεκριμένων ακινήτων που θα καθορίζονται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, στον οποίο μάλιστα δίνεται η δυνατότητα «να χαρακτηρίσει επενδύσεις που πραγματοποιούνται με το παρόν κεφάλαιο και αποφέρουν σημαντικό ποσοτικό και ποιοτικό όφελος, ως στρατηγικές με την έννοια των διατάξεων του ν. 3894/2020»! Στόχος, δηλαδή, είναι να διαμορφωθούν νέα πεδία κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους, με τα γνωστά νομοθετικά ωφελήματα που έχουν εξασφαλιστεί για τους «επενδυτές», όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, διαδικασίες fast truck και πάει λέγοντας! Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι υπάρχει πρόταση για κατασκευή τουριστικής μονάδας 7 αστέρων στις Φλέβες, με το όφελος για το Πολεμικό Ναυτικό να ανέρχεται σε 100 εκατ. ετησίως. Ακίνητα που είναι γνωστά για το ...επενδυτικό ενδιαφέρον που προκαλούν, είναι ακόμα η Βάση Γουρνών στο Ηράκλειο, το Γουδί στο κέντρο της Αθήνας, το στρατόπεδο Πρέβεζας, το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στο ταμείο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, το χαρακτήρισε «ΤΑΙΠΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων». Οσο για τη ΜΟΜΚΑ, πρόκειται για εργοληπτική υπηρεσία που θα λειτουργεί με προσωπικό που θα υπόκειται σε στρατιωτικό νόμο και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αφού θα αξιοποιηθεί το μόνιμο προσωπικό των ΕΔ, γεγονός βεβαίως που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο, όπως αποκάλυψε η Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας επίσης ότι η ΜΟΜΚΑ θα κάνει «έργα που περιφρονούν οι μεγαλοεργολάβοι».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, τόσο οι διατάξεις που αφορούν τη ΜΟΜΚΑ και το ΤΑΙΠΕΔ του στρατού, όσο και το συνολικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, οι συνεκπαιδεύσεις με Ισραήλ, η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, «δεν μας κάνουν θετικούς απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο».

Με εξαίρεση τα κόμματα της κυβέρνησης που ήταν θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο, τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ