Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εντείνει διεργασίες η απόφαση εξόδου από την ΕΕ

«Είμαστε έξω» γράφει η βρετανική εφημερίδα, ωστόσο το «έξω» για το λαό δεν αλλάζει το «μέσα» στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που πρέπει να παλέψει για την ανατροπή της

Copyright 2016 The Associated

«Είμαστε έξω» γράφει η βρετανική εφημερίδα, ωστόσο το «έξω» για το λαό δεν αλλάζει το «μέσα» στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που πρέπει να παλέψει για την ανατροπή της
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σημαντικές ανακατατάξεις στο χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου, στην ΕΕ, σε περιφερειακό και σε ευρύτερο επίπεδο προκαλεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη στη Βρετανία, καθώς χαράζει ξεκάθαρα (αν και σταδιακά, όχι άμεσα...) «ρότα» για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιβεβαιώθηκαν οι σφοδρές αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στη βρετανική αστική τάξη για το είδος των συμμαχιών της με άλλες αστικές τάξεις, αλλά και η φθορά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που εκφράστηκε μέσα από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράστηκε και στην κάλπη. Δυσαρέσκεια, ωστόσο, που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να στραφεί και ενάντια στην ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 51,9% (17.410.742 άτομα) υπέρ της εξόδου από την ΕΕ «Brexit», 48,1% (δηλαδή 16.141.241 άτομα) υπέρ της παραμονής, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 72%.

Προς παραίτηση ο Κάμερον

«Πάλεψα σε αυτήν την εκστρατεία με τον μόνο τρόπο που ήξερα, λέγοντας την αλήθεια, με την πεποίθηση ότι η Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ, αλλά οι Βρετανοί έλαβαν άλλη απόφαση... Συνεπώς, πιστεύω πως η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία που θα την οδηγήσει σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε στο πρωινό διάγγελμά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναγγέλλοντας ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του για τρεις μήνες μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης των Συντηρητικών στο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβρη... Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα ξεκινήσει άμεσα την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά θα το αναλάβει ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Κάμερον δέχεται επικρίσεις και από αστικές δυνάμεις ότι διέλυσε δύο ενώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που στήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έγινε από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν πως θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, ζητώντας μάλιστα την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου... Ερμήνευσε το 52% των Βρετανών που είπαν «ναι» στο Brexit σαν ένδειξη θυμού για τις πολιτικές που ακολούθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις.

Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού, αντιδραστικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, παρά τις παλινωδίες του (π.χ. το βράδυ προέβλεπε ήττα του Brexit και τα ξημερώματα πανηγυρική νίκη...), προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να τεθεί «μπροστάρης» της «αλλαγής». Εγινε έτσι ο πρώτος που ζήτησε την παραίτηση του Κάμερον και χαρακτήρισε την 23η Ιούνη μέρα που θα καταγραφεί αργότερα στην Ιστορία ως «Μέρα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου»...

Ο Μπόρις Τζόνσον, «εταίρος» του Φάρατζ στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Βrexit, πρώην δήμαρχος Λονδίνου και σημαντικό στέλεχος των Συντηρητικών που αναμένεται από πολλούς πως θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, φρόντισε να παινέψει τον Ντ. Κάμερον για «γενναίο πολιτικό με αρχές», που τόλμησε να κάνει δημοψήφισμα στη Βρετανία μετά από 43 χρόνια... Τόνισε ότι «δεν θα πρέπει η Βρετανία να βιαστεί» και σημείωσε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει άμεσα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η ΕΕ δεν ήταν πλέον η σωστή επιλογή για τη χώρα», ισχυριζόμενος ότι οι νέοι «μπορούν να κοιτούν ένα ευοίωνο μέλλον, εάν η Βρετανία πάρει πίσω τον έλεγχο από την ΕΕ».

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, που στήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε «κατάπληκτος» από το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι θα το σεβαστεί «μολονότι διαφωνεί με αυτό».

Οι αντιδράσεις σε Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία

Η πρώτη γεωγραφική «ανάγνωση» του αποτελέσματος από το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη κατέγραψε στο στρατόπεδο του Brexit την Αγγλία (με εξαίρεση το Λονδίνο που υποστήριξε πλειοψηφικά την παραμονή στην ΕΕ...) και την Ουαλία και στο στρατόπεδο της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τη Σκοτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ.

Το αποτέλεσμα αυτό εκμεταλλεύτηκαν άμεσα δυνάμεις που προωθούν αποσχιστικές δυνάμεις στο χάρτη του λεγόμενου «Ηνωμένου Βασιλείου», με πρώτη την πρωθυπουργό της Σκοτίας και αρχηγό του «Εθνικού Κόμματος Σκοτίας», Νίκολα Στάρτζεον που απαίτησε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας (μετά από αυτό το Σεπτέμβρη του 2014 όπου είχε υπερισχύσει το «ΟΧΙ» με 55%). Σημείωσε, έτσι, ότι η Σκοτία ψήφισε «αναμφισβήτητα υπέρ» της παραμονής στην ΕΕ και ότι αυτό θα το επιδιώξει...

Στη Β. Ιρλανδία, ο αρχηγός του κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, ζήτησε χτες το πρωί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Ιρλανδία. Το κόμμα αυτό θεωρεί ότι το βρετανικό δημοψήφισμα «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άσκησε, όπως αναμενόταν, ισχυρές πιέσεις στη στερλίνα και στην ισοτιμία της με δολάριο και ευρώ, που βρέθηκε μέσα σε μερικές ώρες στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 30ετίας, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο 1,346. Επιπροσθέτως, η απόδοση των 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων έπεσε κατά τουλάχιστον 1%.

Από τη μεριά του, ο τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε ψύχραιμος και υποσχέθηκε νέα ρευστότητα για την προστασία των χρηματαγορών της Ευρωζώνης.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν «πιέσεις» στις αγορές που θα μπορούσαν «να έχουν αρνητικές επιπτώσεις» για την αμερικανική οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για «λογικό» Brexit και νέο δημοψήφισμα(2018-06-01 00:00:00.0)
«Παγώνουν» τα σχέδια για δημοψήφισμα οι Σκοτσέζοι(2017-06-28 00:00:00.0)
Ενδοαστικές κόντρες για τη σχέση με την ΕΕ(2016-06-07 00:00:00.0)
Ανησυχίες μεγάλου κεφαλαίου για ενδεχόμενο Brexit(2016-05-17 00:00:00.0)
«Διαξιφισμοί» για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου...(2016-05-10 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου(2016-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ