Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΠ
Επισπεύδει η κυβέρνηση τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά προωθεί η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, θυσιάζοντας λαϊκές ανάγκες και εργασιακά δικαιώματα.

Οπως ανήγγειλε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας από το βήμα της Βουλής, τη βδομάδα που μπαίνει θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ.

Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας έλεγαν ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου θα γινόταν πιθανότατα χτες αργά το βράδυ και ότι η ψήφισή του θα προωθηθεί με τις διαδικασίες του «επείγοντος». Ανέφεραν ακόμα ότι η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες, ώστε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο Πεκίνο στις αρχές Ιούλη, αυτός να μην πάει εκεί... με άδεια χέρια.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και σε αυτήν καθορίζονται οι όροι της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή από τα κινητά και ακίνητα που παίρνει ο «επενδυτής», μέχρι και οι εργασιακές σχέσεις.

«Την επόμενη εβδομάδα θα μας δοθεί η δυνατότητα στη Βουλή να συζητήσουμε τη σύμβαση παραχώρησης για το λιμάνι του Πειραιά», ανέφερε χτες ο Θ. Δρίτσας, ενώ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι ισχυρίστηκε: «Πριν το ζητήσουν οι εργαζόμενοι, είναι συστηματική η προσπάθεια - με επιτυχίες της κυβέρνησης στο νέο τοπίο - να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης». Διευκρίνισε ωστόσο ότι: «Χρειάζεται να λυθούν επιμέρους ζητήματα για να επιτευχθεί αυτό, νομικά, πρακτικά, οικονομικά και πολλά άλλα»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όσα ανέφερε ο υπουργός ήταν στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης της ΝΔ που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Σ. Αναστασιάδης, για να προτρέψει την κυβέρνηση να ποινικοποιήσει την απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση «κόβει» και η ΝΔ ράβει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά του λαού. «Γιατί η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΟΛΠ, δεν άσκησε τα ένδικα δικαιώματά της, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του Λιμένος;» ήταν η Ερώτηση της ΝΔ.

Αναφορά έκανε ο υπουργός και για τον ΟΛΘ, λέγοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτή ακόμα η συζήτηση και αυτή είναι μια ακόμα κριτική προς τα σωματεία των εργαζομένων, διότι στη Θεσσαλονίκη δεν έχει λήξει τίποτα. Είναι όλα ανοιχτά ακόμα και για τη σύμβαση παραχώρησης και για όλα τα ζητήματα» ανέφερε, δείχνοντας στην πραγματικότητα τους ανταγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στα μονοπώλια που διεκδικούν το λιμάνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ