Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαφθορά και παρανομίες στο Δήμο Καματερού

Σοβαρότατες καταγγελίες δημοτικών συμβούλων κατά του δημάρχου και της παράταξής του, για ατασθαλίες στην κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου

Διαφθορά και κατά συρροήν παρανομίες στην κατασκευή του νέου Δημαρχείου, καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καματερού. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος, Χρ. Δανάκος, επιδίωξε απροσχημάτιστα να «δώσει» την εκτέλεση του έργου στον εργολάβο Στ. Κοκκίνη, ενώ την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι ισχυρίζονται ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είχε ήδη κηρυχτεί άγονος ή έστω ασύμφορος, λόγω συνεχιζόμενων παραλείψεων και λαθών.

Το ιστορικό, έχει ως εξής:

Τον περασμένο Σεπτέμβρη βρέθηκε μέσω Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) το ποσό του 1 δισ. δρχ., που προκειμένου να απορροφηθεί, έπρεπε να γίνει ένα «μεγάλο έργο». Ετσι, η δημοτική αρχή - με τη σύμφωνη γνώμη του υπόλοιπου Δημοτικού Συμβουλίου - προτείνει την κατασκευή Δημαρχιακού Καταστήματος και προχωρά στη δημοπράτηση του έργου με το σύστημα «μελέτη - κατασκευή κατ' αποκοπή», προκειμένου να επιτευχθεί με τον ταχύτερο τρόπο η κατασκευή του.

«Στο διαγωνισμό αυτό και - όπως αργότερα παραδέχτηκε και η Δημαρχιακή Επιτροπή που επέβλεπε και προκήρυξε το διαγωνισμό - εξαιτίας λάθους, αποκλείστηκαν από την αρχή τα Ε` τάξεως κατηγορίας πτυχία, που σημαίνει όλες οι μεγάλες εργοληπτικές εταιρίες. Το αποτέλεσμα ήταν να συμμετέχουν τρεις εταιρίες στο διαγωνισμό», σημειώνει στο «Ρ» ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Θ. Μπίζας. Οι εταιρίες είναι: «Στάθης Κοκκίνης Τεχνολογία 2020 ΑΤΕ», «ΤΕΓΕΑ ΑΤΕ» και «Κ/Ξ ΕΡΓΟΝ ΕΠΕ- ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ».

Στη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών μελετών των τριών εταιριών από την Επιτροπή Εισήγησης για Ανάθεση (ΕΕΑ) απορρίπτονται οι δύο από τις τρεις εταιρίες («Στάθης Κοκκίνης» και «Παπαδήμας Παντελεήμον»), ως μη πληρούσες το σύνολο της απαιτούμενης βαθμολογίας σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου.

Τα όσα ακολουθούν είναι το αποκορύφωμα ενός σκανδάλου, που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετούς μήνες το δήμο. Η Δημαρχιακή Επιτροπή, στη συνέχεια, παραπέμπει τους φακέλους στο ΕΜΠ και το ΤΕΕ, με τη δικαιολογία ότι θέλει να έχει γνωμοδότηση από επίσημα όργανα. «Αυτό είναι απολύτως παράνομο», σημειώνει ο Σάββας Τσουτσάνης, δημοτικός σύμβουλος με τη μειοψηφία. «Απώτερος στόχος του δημάρχου είναι να "βάλει ξανά στο παιχνίδι" την εταιρία του Κοκκίνη». Οι φάκελοι δεν παραπέμπονται στο ΕΜΠ ή το ΤΕΕ, αλλά μόνο στον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Καρύδη, προκειμένου να τις εξετάσει στο όνομα της προσωπικής του φιλίας με το δήμαρχο - όπως σημειώνει ο ίδιος ο δήμαρχος στην επιστολή του προς τον καθηγητή. Σε αυτό το σημείο 7 δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας καταθέτουν προσφυγή στην Επιτροπή του Αρθρου 7 της Περιφέρειας.

Στην απάντησή του ο κ. Καρύδης σημειώνει ότι οι δύο μελέτες είναι περίπου ισάξιες. Με αυτό το σκεπτικό, η Δημαρχιακή Επιτροπή αναβαθμολογεί το φάκελο του Στ. Κοκκίνη, με αποτέλεσμα να μπορεί να συμμετέχει και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (οικονομικές προσφορές). «Μιλάμε για μια καραμπινάτη παρανομία, στην οποία προσφύγαμε 11 δημοτικοί σύμβουλοι, 7 της μειοψηφίας και 4 της πλειοψηφίας», μας λέει ο Θ. Μπίζας. Εξαιτίας της παραπάνω ενέργειας της Δημαρχιακής Επιτροπής, παραιτούνται από τις θέσεις τους και φεύγουν από την παράταξη του δημάρχου: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Σπαθαριώτης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χρ. Ζέρβας, ο πρόεδρος της επιχείρησης ΔΕΠΑΚΑΜ του δήμου Θ. Αλεξόπουλος και η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΚΑΜ Φρ. Γκάνιου.

Τελικά, κατόπιν εντολής του δημάρχου και προέδρου της Δημαρχιακής Επιτροπής, η ΕΕΑ άνοιξε τους φακέλους των οικονομικών προσφορών, όπου και τελικά μειοδοτεί η εταιρία του Στ. Κοκκίνη, η οποία και αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από όλα αυτά, καταθέτει επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, ενώ, όπως όλα δείχνουν, τα προβλήματα για το Δήμο Καματερού δε θα τελειώσουν εύκολα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ