Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΥΡΟΣ
Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα...

Τρία κατεδαφιστέα (κόκκινα) και 44 επισκευάσιμα (κίτρινα) κτίρια, δηλαδή με σοβαρές ζημιές, ήταν μέχρι χτες το απόγευμα ο απολογισμός των ελέγχων που κάνουν τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ στη σεισμόπληκτη περιοχή της Σκύρου, γεγονός που πιστοποιεί ότι η πρώτη εκτίμηση για ελαφρές ζημιές ήταν πολύ μετριοπαθής.

Τα συνεργεία έκαναν συγκεκριμένα 148 ελέγχους σε ισάριθμα κτίσματα (χαρακτηρίστηκαν και 101 πράσινα, δηλαδή κατοικήσιμα), ενώ ο αριθμός των κατοίκων που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αυτοψία έφταναν τους 286, αλλά συνεχώς αυξάνεται. Σημειώνεται ότι για τα τρία κτίρια που χαρακτηρίστηκαν κόκκινα δόθηκαν ήδη εντολές να εκκενωθούν. Επίσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ δόθηκε εντολή προς το δήμαρχο Σκύρου να αποκλείσει με ειδικές σημάνσεις από τους κατοίκους του νησιού την επικίνδυνη περιοχή γύρω από το Κάστρο, ώστε να προστατευτούν από ενδεχόμενες νέες κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, οριοθετήθηκε ως σεισμόπληκτη περιοχή ο Δήμος Σκύρου και οι πληγέντες θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα είναι το ίδιο και ανεπαρκέστατο που ισχύει και για τους σεισμόπληκτους της Αθήνας, δηλαδή 130.000 δρχ. το τετραγωνικό (το 1/3 δωρεάν και τα 2/3 άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας), ενώ για τις επισκευές το ανώτατο όριο στεγαστικής συνδρομής φτάνει τις 65.000 δρχ. το τετραγωνικό και χορηγείται με τους ίδιους όρους. Εκτός από αυτά, καμία ανακοίνωση δε διευκρινίζει αν θα δοθεί το επίδομα των 200.000 δρχ. για τις πρώτες ανάγκες των σεισμοπλήκτων, αν θα δοθεί αποζημίωση για τις οικοσκευές που καταστράφηκαν και πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες δεκάδων αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις.


Εκτός από το θέμα της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών, τρία είναι ακόμη τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού:

  • Το θέμα της υδροδότησης που είναι και το κορυφαίο, καθώς όπως διαπιστώνεται δεν υπάρχει καν ικανή οδική πρόσβαση για τα γεωτρύπανα του ΙΓΜΕ που αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες. Τα γεωτρύπανα αυτά θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν ξανά το νερό της Αναβάλσας που «εξαφανίστηκε» εξαιτίας του σεισμού, ενώ θα κάνουν γεωτρήσεις και σε άλλα σημεία του νησιού αναζητώντας νέες πηγές.
  • Το θέμα των κατολισθήσεων, ένα φαινόμενο που έχει σημειωθεί και στο παρελθόν, εξαιτίας παλαιότερων χτυπημάτων του Εγκέλαδου ή λόγω ιδιομορφίας του εδάφους. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι τα εδάφη είναι σαθρά και γι' αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε εντολή για την απομόνωση της περιοχής.
  • Το θέμα της οικονομικής κρίσης, που αναμένεται να πλήξει το νησί, το οποίο είναι σχεδόν μονόπλευρα προσανατολισμένο στον τουρισμό. Ηδη πολλοί παραθεριστές άρχισαν να φεύγουν από το νησί και οι κάτοικοι φοβούνται ότι η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη από δω και στο εξής. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση, ενώ ο δήμαρχος Σκύρου Δ. Αγγελής δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 150 εκατ. δρχ.

Στο μεταξύ η μετασεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να υπάρχει (ένας ακόμη ισχυρός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός χτες το πρωί στις 9.40'), ωστόσο δεν έχει αλλάξει κάτι που να προβληματίζει τους σεισμολόγους και να τους κάνει να αλλάξουν την εκτίμησή τους πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Πάντως την Πέμπτη έγιναν 32 μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ και μέχρι 4,8, γεγονός που δείχνει, κατά τους σεισμολόγους, ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ