Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να λοιπόν που ομολόγησε

Τελικά, η κυβέρνηση με το στόμα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το ομολόγησε προχτές. Ηταν και αυτή παρούσα στη σύνοδο του «G8» στη Γένοβα. Ετσι ικανοποιήθηκαν πολλά μέλη της που ισχυρίζονταν, με δηλώσεις τους, σε κανάλια και ραδιόφωνα, ότι θα ήθελαν να είναι και αυτά εκεί. Μόνο που η παρουσία της ήταν ένστολη. Τρεις αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και ο μόνιμος σύνδεσμός της με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονταν στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης της ιταλικής πόλης. Εκεί όπου υπήρχε η αίθουσα, στην οποία κατέληγαν τα σήματα από εκατοντάδες κάμερες, ραντάρ, ασύρματους και μέσα παρακολούθησης και επικοινωνίας. Εκεί όπου αστυνομικοί από όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ παρακολουθούσαν από τις κάμερες τους πολίτες των χωρών τους να διαδηλώνουν.

«

Απλώς παρακολουθούσαν», ισχυρίστηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Με άλλα λόγια «έπαιρναν μαθήματα» καταστολής από τους Ιταλούς συναδέλφους τους. Γιατί, τι άλλο μπορεί να προσφέρει αυτή η στενή αστυνομική συνεργασία; Γιατί, σε τι αποσκοπεί ο μηχανισμός που κατασκεύασαν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, τον οποίο θα ενεργοποιούν σε κάθε Σύνοδο Κορυφής ή σπουδαία συνάντηση; Κομβικό σημείο της λειτουργίας του είναι η κυκλοφορία στις αρχές ασφαλείας των χωρών της ΕΕ, των φακέλων των Ευρωπαίων πολιτών που είναι «ταραχοποιά στοιχεία». Αλλωστε, η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών αναφέρει τη χρησιμοποίηση όλων των τεχνικών μέσων για μια περισσότερο δομική ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τους «ταραχοποιούς» με βάση τους φακέλους που υπάρχουν στα διάφορα κράτη-μέλη. Επίσης, τη χρησιμοποίηση αστυνομικών ή αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άτομα ή ομάδες που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι στο πλαίσιο των ισχυόντων συμφωνιών ασφάλειας της ΕΕ, «οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται τηρούμενης της εθνικής νομοθεσίας», που δεν επιτρέπει την παροχή προσωπικών δεδομένων. Ομως, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτά τα στοιχεία επιτρέπεται να δίνονται. Αυτό το «παράθυρο παροχής πληροφοριών» ανοίγει διάπλατα «την πόρτα» σε μεθόδους και πρακτικές πλάγιες, που είναι γνωστό ότι εφαρμόζονται από όλες τις αρχές ασφάλειας. Προφορικές και άλλου είδους... ενημερώσεις είναι συνηθισμένοι τρόποι παράκαμψης της νομοθεσίας. Στα πλαίσια δε της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν αποκλείεται στο μέλλον το μέτρο αυτό, στο οποίο αναφέρθηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης να αλλάξει. Στις χώρες-μέλη της ΕΕ ολοένα και περισσότερο υιοθετούνται αυταρχικότεροι θεσμοί και πρακτικές στον τομέα της καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η Ευροπόλ έχει στοιχεία από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας. Γι' αυτό το σκοπό ιδρύθηκε. Χωρίς αυτήν θα παρέμενε «κουτσή» η συμφωνία Σένγκεν που αφορά στο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Συμφωνίες που έχουν την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές οι συμφωνίες δίνουν και... άλλοθι στην κυβέρνηση, αφού, πλέον, πολλές υπηρεσίες ασφάλειας λειτουργούν με τα δεδομένα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού έτσι έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών.

Επίσης, η συμμετοχή Ελλήνων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφάλειας αποσκοπεί στην καλύτερη εκπαίδευσή τους στη διαχείριση κρίσεων, είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Τα αποτελέσματα της «διαχείρισης» τα είδαμε στους δρόμους της Γένοβας. Με ανοιχτά μια σειρά θέματα στη χώρα μας, όπως το Ασφαλιστικό, τι πρέπει να περιμένουμε να δούμε στους δρόμους της Αθήνας στις εργατικές διαδηλώσεις ή στην επαρχία με τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς;


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ