Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκαλούν κι από πάνω

Με δύο ανακοινώσεις - μνημεία πρόκλησης και υποκρισίας, το υπουργείο Εργασίας σχολιάζει το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Athens Ledra» και της επιχείρησης σεκιούριτι «Πυρσός», που οδηγούν στην ανεργία τουλάχιστον 450 εργαζόμενους. Η άλλη ανακοίνωση αφορά στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε με ένωση προσώπων σε τουριστική επιχείρηση (ΤΟΞΕ ΑΕ), για την οποία ο «Ριζοσπάστης» έκανε χτες πρωτοσέλιδο θέμα, παρουσιάζοντας και άλλες ανάλογες συμβάσεις. Μάλιστα, την εν λόγω σύμβαση, η οποία ήταν γνωστή στο υπουργείο, η ανακοίνωση τη χαρακτηρίζει «παράτυπη και παράνομη», κατόπιν εορτής και αφού το θέμα αποκαλύφθηκε και πήρε δημοσιότητα!

Ακόμα χειρότερα, στην περίπτωση του λουκέτου στην «Πυρσός», το υπουργείο ξεπερνάει κάθε όριο και προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους! Ετσι, ισχυρίζεται ότι «οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας», ενώ στην επόμενη ακριβώς παράγραφο ομολογεί: «Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν (...) οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες». Δηλαδή, η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα της απληρωσιάς και των απανωτών απολύσεων που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, αλλά δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τους προστατέψει, περιμένοντας προφανώς κι αυτή πότε θα σκάσει το κανόνι.

Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας έγινε αποκλειστικά για να αποσείσει από πάνω του τις δικές του ευθύνες. Είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης να χρεώσει το «καθεστώς αυθαιρεσίας» στις προηγούμενες κυβερνήσεις και σε κάποιους «κακούς» επιχειρηματίες. Μόνο που το υπουργείο Εργασίας δεν είναι «σχολιαστής» της επικαιρότητας, όπως παρουσιάζεται ο γγ, Α. Νεφελούδης, με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή», όπου καμώνεται τον υπερασπιστή των εργαζομένων, επειδή οργάνωσε μερικές εκατοντάδες τριμερείς συναντήσεις στη θητεία του.

Η κυβέρνηση απροκάλυπτα καλύπτει την εργοδοτική αυθαιρεσία, στηρίζει και συντηρεί την εργασιακή ζούγκλα που έχει επικρατήσει στην αγορά εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό, 15 ολόκληρους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό από όσα προεκλογικά έλεγε για τα Εργασιακά και τους μισθούς, προκειμένου να αρμέξει ψήφους, αλλά άφησε ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η σημερινή κατάσταση έχει και τη δική της σφραγίδα, επειδή δεν κατάργησε κανέναν από τους προηγούμενους νόμους, ενώ αντίθετα συνέχισε και επέτεινε την πολιτική παροχής προνομίων στο κεφάλαιο.

Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα, όπως και χτες, έτσι και σήμερα, οι εργοδότες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις που θα κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους, με τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, στο συνδικαλιστικό νόμο και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.


Γ. ΖΑΧ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας»(2023-02-08 00:00:00.0)
Απολύουν τις συμβασιούχους καθαρίστριες που έκλεισαν 24 μήνες δουλειάς(2020-02-06 00:00:00.0)
Καθεστώς η απληρωσιά και οι συμβάσεις ομηρίας(2018-12-20 00:00:00.0)
Αθλιότητες στην πλάτη μιας εγκύου εργαζόμενης(2003-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ