Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
«Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας»

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα τα καλλιτεχνικά σωματεία και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών απαιτώντας την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας 1565/23, καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους, συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά ανώτατων καλλιτεχνικών σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.

Το ραντεβού έχει οριστεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού. Από εκεί οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ η πορεία θα καταλήξει στο κατειλημμένο από σπουδαστές κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου. Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις 12.30 μ.μ. διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

Ακόμα συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Λάρισα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στο Ηράκλειο Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας.

Οπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο κάλεσμά του, «είναι μια απεργία πιο απαιτητική, ακόμα όμως πιο αναγκαία.

Κάτω από την πίεση που ασκήσαμε και τους αγώνες μας η κυβέρνηση μας εξαιρεί από το ΠΔ με την πρόσφατη τροπολογία 1565/23 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εφαρμόζοντας όμως στον κλάδο μας τον νόμο του 2015, νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται στις ΣΣΕ και ορίζει αμοιβές καλλιτεχνών με βάση ό,τι θέλει η κάθε κυβέρνηση και υπουργός, αφαιρώντας το δικαίωμα διαπραγμάτευσης στον βασικό μισθό. Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τώρα το επεκτείνει αυτό και σε δήμους, ΟΤΑ, δημοτικά ωδεία, που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιβεβαιώνεται ότι μέσα από το ΠΔ 85/22 και με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) οι επιδιώξεις είναι τόσο η υποβάθμιση των σπουδών, όσο και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά μας.

Εχουν σοβαρές ευθύνες τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες γι' αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας.

Δεν θα δεχτούμε καμία μείωση των ήδη μειωμένων από την ακρίβεια μισθών μας. Θυμίζουμε πως όσες συμβάσεις υπογράφηκαν τα τελευταία χρόνια, αυτό έγινε μέσα από μεγάλους αγώνες, π.χ. Σύμβαση στην ΕΛΣ πέρυσι. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος. Είναι όμως σημαντικό να μπορούμε με τη δική μας δράση να διαμορφώνουμε τους όρους της Εκπαίδευσής μας, της εργασίας μας και της αμοιβής μας».

Παράλληλα ο ΠΜΣ ενημέρωσε ότι στις 22 Φλεβάρη θα διοργανώσει συναυλία από κοινού με το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και την Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ