Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εκκλήσεις θυτών για το δράμα των θυμάτων τους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Χτες αναμενόταν να ολοκληρωθούν στην Κωνσταντινούπολη οι διήμερες εργασίες της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα αξιοποιούν τη λεγόμενη «αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων» που τα ίδια με τις επεμβάσεις τους προκάλεσαν, για να επιταχύνουν αντιλαϊκές τους μεθοδεύσεις σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, με μοχλό είτε το Προσφυγικό είτε την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού» (οργανώσεων - δημιουργημάτων τους όπως το «Ισλαμικό Κράτος», που σήμερα υποτίθεται καταδιώκουν).

Από το βήμα της συνάντησης, προχτές, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε σε ένταση των προσπαθειών ώστε να κλείσει το μεγάλο «χρηματοδοτικό χάσμα» που υπάρχει, δηλαδή να αυξηθούν τα χρήματα που επί της ουσίας αξιοποιούνται και για την εξυπηρέτηση πολύπλευρων σχεδιασμών (επενδυτικών και άλλων) που ωφελούν τα μονοπώλια.

Στην τουρκική αρθρογραφία εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες αναλύσεις για την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια που είναι στη διάθεση του Κεντρικού Ταμείου Επείγουσας Αντίδρασης (Central Emergency Response Fund - CERF) που λειτουργεί την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο δράσεων σίτισης ή στέγασης προσφύγων (στις οποίες αξιοποιείται ο γνωστός σωρός από ΜΚΟ).

Ενδεικτική των επιδιώξεων με τις οποίες συνδέεται η Σύνοδος ήταν όμως και η παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, που με άρθρο του στη «Σαμπάχ» τόνιζε: «Για να αντιμετωπίσουμε πιεστικά προβλήματα και να προετοιμαστούμε για το μέλλον, πρέπει να αναπτύξουμε ένα διεθνή μηχανισμό με μέλημα τον καταμερισμό του βάρους και τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η δομή διαδραμάτισε έναν καταστροφικό ρόλο στη Συρία».

Αλλωστε, είναι γνωστές οι προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει και τη «συνεργασία για το Προσφυγικό» με την ΕΕ ώστε να κερδίσει στήριξη στις επιδιώξεις που η ίδια θέτει σε μια σειρά «μέτωπα» (π.χ. Συρία).

Να σημειωθεί ότι, μιλώντας στη «Χουριέτ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Γκερντ Μούλερ, που συμμετείχε στη Σύνοδο, υποστήριξε ότι το 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ (σχεδόν 15 δισ. ευρώ) θα μπορούσε να διατεθεί για την «προσφυγική κρίση», σε χώρες που φιλοξενούν μετανάστες, για «την ανάπτυξη υποδομών».

Η Τουρκία υπολογίζεται ότι σήμερα φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό που και η ίδια εμφανίζει ως το μεγαλύτερο στον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακήρυξη για εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών ...με κάθε τρόπο(2016-09-20 00:00:00.0)
Το παζάρι στην πλάτη των ξεριζωμένων καλά κρατεί(2015-11-12 00:00:00.0)
Να ενταθεί η επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη(2015-09-27 00:00:00.0)
Ατέλειωτο το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων(2014-03-15 00:00:00.0)
Ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές και ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου(2013-04-20 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και συγκλίσεις(2012-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ