Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ότι «δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μάη, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», δήλωσε, χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου, εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Η ανακοίνωση έγινε μετά την ενόχληση της Λευκωσίας για την πρόσκληση και συμμετοχή του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η τουρκική προεδρία προς τιμήν των αρχηγών κρατών, που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο. Ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, αποχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο και δεν παραβρέθηκε στο επίσημο δείπνο. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει, καθώς συστηματικά, ειδικά εδώ και ένα χρόνο, η ηγεσία του ψευδοκράτους συμμετείχε σε μια σειρά διεθνείς συναντήσεις στο πλαίσιο μιας ολοφάνερης προσπάθειας αναβάθμισής της, όπως έγινε και στην τελευταία Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Κύπρο για νέες επαφές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Αλίμ Σιντίκ δήλωνε χτες ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη». Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση της Λευκωσίας. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία 53 χρόνια... Από ό,τι φαίνεται τους ενοχλεί (σ.σ. τους ε/κ) η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα», σχολίασε.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη έγιναν μια σειρά διμερείς συζητήσεις για το Κυπριακό, όπως αυτή που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ (για το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε ενημέρωση). Αργά προχτές το βράδυ, έγινε και συνάντηση ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Μ. Ακιντζί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ