Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ - ΗΠΑ
Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην έδρα του ΚΚ Βιετνάμ, όπου συνάντησε τον ΓΓ του κόμματος

Copyright 2016 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην έδρα του ΚΚ Βιετνάμ, όπου συνάντησε τον ΓΓ του κόμματος
ΑΝΟΪ.--

Τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα της Αμυνας σημειώνουν ΗΠΑ και Βιετνάμ, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση που χτες δόθηκε στη δημοσιότητα, τελευταία μέρα της τριήμερης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην ασιατική χώρα.

Στη Δήλωση, το μεν Ανόι καλωσορίζει την απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και δηλώνει ότι προσδοκά να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των «ικανοτήτων του Βιετνάμ στη θάλασσα» (σ.σ. στη θαλάσσια άμυνα). Επιπλέον, η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει τη στήριξή της «στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Βιετνάμ όπως και την ανάπτυξη για πρώτη φορά (στρατιωτικών δυνάμεων) από το Βιετνάμ σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από το 2017».

Ειδική αναφορά γίνεται στις «πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», για τις οποίες οι δύο χώρες εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» και υποστηρίζουν ότι αυτές «διάβρωσαν την εμπιστοσύνη και απείλησαν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Επίσης, αναγνωρίζουν «την ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων και του ανεμπόδιστου έννομου εμπορίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα» (ΝΚΘ). Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό οξύνονται γενικότερα, αλλά και ειδικά στη ΝΚΘ, με την Κίνα να δηλώνει καθαρά τη δυσαρέσκειά της για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ (βλ. περιπολίες) και τις σχέσεις της να «δυσκολεύουν» με διάφορους γείτονες, ανάμεσά τους και το Βιετνάμ.

Η Δήλωση επικεντρώνεται και στα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, χαιρετίζοντας εκτός από την αγορά 100 «Μπόινγκ» από την αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους» «VietJet» και το Μνημόνιο Κατανόησης που η αμερικανική «General Electric» υπέγραψε με τη βιετναμέζικη κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτυχθεί ομάδα του «Ειρηνευτικού Σώματος» των ΗΠΑ (U.S. Peace Corps) για πρώτη φορά στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η συμφωνία είναι καρπός διαπραγματεύσεων άνω των δέκα χρόνων. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία θα αφορά τη διδασκαλία Αγγλικών σε σχολεία των πόλεων Ανόι και Χο Τσι Μινχ, με 20 εθελοντές του «Σώματος» και με προοπτική τα επόμενα χρόνια αυτή η δράση να επεκταθεί. Το «Ειρηνευτικό Σώμα», που ιδρύθηκε το 1961, επί Προεδρίας Τζ. Κένεντι, αποτελεί «εθελοντικό πρόγραμμα» που συντονίζει απευθείας η αμερικανική κυβέρνηση. Τυπικά, στόχο θέτει την αρωγή χωρών και περιοχών «ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους για εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό», ουσιαστικά λειτουργεί ως μοχλός προετοιμασίας του εδάφους για τη χρυσοφόρα δράση των αμερικανικών μονοπωλίων.

Τέλος, όσον αφορά την προχτεσινή συνάντηση του Ομπάμα με την ηγεσία του ΚΚ Βιετνάμ, ο ΓΓ Νγκουέν Φου Τρονγκ δήλωσε ότι το Βιετνάμ θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν από τους πιο σημαντικούς και βασικούς του εταίρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ