Με την παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου, την έδρα της οποίας στη Βουλή καταλαμβάνει, εκτός απροόπτου, ο Γ. Κυρίτσης, ολοκληρώθηκε η υπερψήφιση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχαίρει για τη «συμπαγή» εικόνα των κυβερνητικών βουλευτών. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η εξέλιξη, η στάση της Β. Κατριβάνου χαρακτηρίστηκε «αναμενόμενη», ενώ κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως δεν υπάρχει ανησυχία για άλλες διαφοροποιήσεις, προσπερνώντας έντονη φημολογία για δυσαρέσκεια μικρής ομάδας βουλευτών.
Οπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, ώστε να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα και τη δυσαρέσκεια ακόμα και στις γραμμές της. Στην πραγματικότητα, έδιναν «σήμα» για ένταση των προσπαθειών χειραγώγησης του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου...
Στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά, διαφοροποιούμενος εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, δηλώνοντας στον «Αθήνα 9,84»: «Πρέπει να εξετάσουμε αν ο "κόφτης" έχει θέματα συνταγματικότητας ως προς το άρθρο 78 του Συντάγματος», ενώ εξέφρασε εμμέσως «παράπονο» λέγοντας ότι «ουδείς μου το έστειλε (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο) από την κυβέρνηση, για να αποφανθώ περί της συνταγματικότητας των μέτρων. Από το internet διάβασα το νομοσχέδιο». Οσον αφορά το χρέος είπε ότι «θα εκπλαγώ αν πάρουμε τώρα μια λύση για την υπερχρέωση. Δε θεωρώ ότι θα είναι στο ύψος των περιστάσεων».
Προς υπεράσπιση της κυβέρνησης έσπευσε ο Φ. Κουβέλης, που, όπως λέγεται, βρίσκεται στον προθάλαμο της εισόδου στο κυβερνητικό σχήμα σε επικείμενο ανασχηματισμό. Απεφάνθη ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας και συνταγματικότητας, απ' τη στιγμή που η πλειοψηφία στη διοίκηση του «υπερ-ταμείου» θα είναι Ελληνες.
Την εκτίμηση ότι «δεν κινδυνεύει καθόλου η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση» έκανε και ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά». Παράλληλα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων κυβέρνησης και κόμματος να «καμουφλάρουν» με μανδύα... «καθημερινότητας» την πολιτική που δίνει ρέστα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να πολλαπλασιάσουν την προσπάθεια για τη στροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που απαιτεί και από τη δική μας πλευρά βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και της διαχειριστικής μας επάρκειας, αλλά και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη».
Ο ίδιος υπέδειξε και ανασχηματισμό λέγοντας: «Είναι η ώρα να κάνουμε ένα ταμείο, έναν απολογισμό και να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που απαιτούνται και στο κόμμα και στην κυβέρνηση».