Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1543 Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1686 Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας.

1881 Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνεται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Αρτα.

1886 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας. Είχε επιβληθεί στις 26 Απρίλη, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης του Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1900 Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Εντουάρντο Ντε Φιλίππο.

1905 Συγκροτείται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.

1917 Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Φτάνει στον Πειραιά ο Γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ, επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς και απαιτεί την παραίτηση από το θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1933 Σε όλη την Ελλάδα, γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν.

1936 Συνέρχεται στην Αθήνα το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν.

1964 Ιδρύεται η Πανελλαδική Ενωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).

1966 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση τους επιστρατεύει.

1972 Η Ασφάλεια Προαστίων συλλαμβάνει στη Νέα Ιωνία 5 κλωστοϋφαντουργούς εργάτες και εργάτριες με την κατηγορία ότι την παραμονή της Πρωτομαγιάς είχαν κολλήσει στο εργοστάσιο όπου δούλευαν αντιδικτατορικά συνθήματα και υπέρ των αγώνων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

1974 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1975 Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (παράταξη στο πλαίσιο της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

1976 Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν. 330). Τη δεύτερη μέρα, η αστυνομία επιτίθεται εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες. Ο Ν. 330 υπερψηφίστηκε στις 27 Μάη. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την... πάλη των τάξεων!». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

2001 Πεθαίνει η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org