Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Επιβεβαίωσαν ότι έχουν «διαφορετικές απόψεις»...

...κινούμενοι βέβαια και οι δύο εντός του αντιδραστικού και επικίνδυνου ευρωενωσιακού πλαισίου

Στη Βιέννη βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με τον Αυστριακό ομόλογό του, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης για «αποκατάσταση των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας», μετά από μία «περίοδο δοκιμασίας» στις διμερείς σχέσεις, «τόσο εξαιτίας μονομερών ενεργειών όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων πολιτικών (...) με αφορμή την προσφυγική κρίση», όπως διαμηνυόταν χαρακτηριστικά από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ τις προηγούμενες μέρες.

Ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στην αυστριακή πρωτεύουσα λίγες μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα (22/5), ενώ ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που τον συνόδευσαν, ήταν και η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία επέστρεψε στη Βιέννη μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για «διαβουλεύσεις» τον περασμένο Φλεβάρη, κατόπιν δηλώσεων και ενεργειών Αυστριακών παραγόντων γύρω από το Προσφυγικό, που κρίθηκαν αρνητικές για την Αθήνα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, στις κοινές τους δηλώσεις ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Κουρτζ, μίλησε για «αναλυτική συνομιλία» που είχαν οι δυο υπουργοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι Ελλάδα και Αυστρία «σε πολλά ζητήματα (...) έχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές λύσεις». Οπως εξήγησε, συζήτησαν «πολύ αναλυτικά» για το Προσφυγικό, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι Αυστριακοί έχουμε επίσης πληγεί πάρα πολύ, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί τον τελικό προορισμό με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν τον τελευταίο χρόνο, με 90.000 πρόσφυγες».

Εχει μια σημασία και η επισήμανσή του πως «ακόμη και αν υπάρχει τώρα μια κάποια εκτόνωση (σ.σ. στις προσφυγικές ροές), πρέπει όπως και πριν να προσέξουμε ιδιαίτερα τη συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εξάρτηση έναντι της Τουρκίας. Πρέπει επίσης να είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι, ώστε η κρίση, όπως την βιώσαμε πέρυσι, να μην επαναληφθεί για ακόμη μία φορά».

Ενέπλεξε Προσφυγικό με εθνική ασφάλεια, στοχοποίησε «παρανομούντες» πρόσφυγες

Από την πλευρά του, ο N. Κοτζιάς είπε: «Και οι δύο έχουμε ανησυχίες, φόβους και ενδοιασμούς για το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα στο μέλλον (...) Μιλήσαμε επίσης για πάρα πολλά προβλήματα. Ενα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν είναι η αλληλεγγύη. Αναμένουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλληλεγγύη - η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη - για τα οικονομικά θέματα, την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα».

Παραπέρα, επικαλέστηκε μια ανάλυση για το Προσφυγικό, «από την οποία προκύπτει ότι για εμάς το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο, δεδομένου ότι προέκυψε στην Ελλάδα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Ετσι, τα οικονομικά και προσφυγικά ζητήματα καταλήγουν να εξελίσσονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

Εξάλλου, στη διαδικασία των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ο Ελληνας υπουργός επέκρινε τη δραστηριότητα μιας σειράς ΜΚΟ γύρω από το Προσφυγικό. Υποστήριξε ότι υπάρχουν ΜΚΟ με πολύ αξιόλογο έργο, όμως άλλες πάνε μόνο για τα λεφτά. Η προσφυγιά, πρόσθεσε, έχει γίνει μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις της εποχής μας - ο τζίρος της στην Τουρκία φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα το 1 δισ., υπολόγισε, «προσπερνώντας» βέβαια το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ορθάνοιχτο πεδίο για να αναπτύσσεται η εν λόγω «μπίζνα»...

Επικριτικός ήταν και για εκείνες τις ΜΚΟ οι οποίες καλλιεργούν στους πρόσφυγες προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τους φράχτες των βαλκανικών χωρών και να κινηθούν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και απέναντι σε πρόσφυγες που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελληνικών αρχών να οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις εγκλωβισμού τους.

Στην Ελλάδα, είπε, έχει δημιουργηθεί μια αντίφαση μεταξύ της κρατικής κυριαρχίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για να υπάρχουν, όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να προϋπάρξει το κράτος. Γι' αυτό και δεν είναι επιτρεπτή από κανένα η κατάλυσή του - πόσο μάλλον από πρόσφυγες, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά. Οι τελευταίοι, τόνισε, δεν μπορούν να διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα από τους μόνιμους κατοίκους, όπως το κάνουν με τις παράνομες - καταπώς τις χαρακτήρισε - ενέργειές τους στην Ειδομένη και αλλού.

Σήμερα στην Μπρατισλάβα

Σήμερα ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, όπου προγραμματίζεται να δει τον ομόλογό του, Κ. Λάιτσακ, ο οποίος, κατά την Αθήνα, «διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και την υπεύθυνη στάση του», ενώ έχει ήδη έρθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, «με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Κατά τους ίδιους κύκλους, «η επίσκεψη στην Μπρατισλάβα θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών - μελών της ΕΕ και για να μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα».

Στην Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων του σλοβακικού Κοινοβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμοί και ανησυχίες για οικονομία και ασφάλεια(2016-12-15 00:00:00.0)
Σε Αυστρία και Σλοβακία για «αποκατάσταση διαύλων»(2016-05-10 00:00:00.0)
Προετοιμάζει για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων(2016-03-03 00:00:00.0)
Τριμερής συνδιαχείρισης στο φόντο αποσταθεροποίησης(2015-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ