Το εξώφυλλο του λευκώματος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, που διακινείται στις εκδηλώσεις για το ματωμένο Μάη του '36 |
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:
Στις 6 μ.μ. εκδήλωση - ημερίδα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».
Θα μιλήσουν:
-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».
-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».
-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Θα μιλήσουν:
-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».
-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:
-- «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών» - Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας.
-- «Στρατευμένος λαός και Μάης '36» - Γιώργος Χρανιώτης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.
-- «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού» - Κώστας Τζιάρας, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.
-- «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη» - Μαρία Τσολάκη, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Ρ. Αντωνοπούλου.