Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνιμο θύμα ο λαός με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση

Τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, πάμφθηνη εργασία και προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο είναι τα κριτήρια για την «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος, με μόνιμο θύμα το λαό, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Ο νόμος - λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού ενώ γενικεύεται ταυτόχρονα και η άγρια φορο-αφαίμαξή του.

Εγκριση από τη Βουλή έχετε... νομιμοποίηση του λαού για όλα αυτά όμως δεν πήρατε ποτέ. Παρά τους ανταγωνισμούς σας συμφωνείτε όλοι σας, ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση, ότι κριτήριο για την "αξιολόγηση" είναι η πάμφθηνη εργασία και τα προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η στρατηγική των μονοπωλίων που υπηρετείτε με μόνιμο θύμα το λαό τόσο στην κρίση όσο και στην όποια ανάκαμψη έρθει. Οι μηχανισμοί διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων, οι μόνιμοι αυτόματοι κόφτες μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ' όλα τα κράτη - μέλη της.

Σε αυτά μπορεί να μπει τέλος εάν μπει στο στόχαστρο η ίδια η καπιταλιστική οικονομία που έχει κριτήριο το κέρδος.

Ενας αποφασισμένος λαός μπορεί να την ανατρέψει και να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

Κόβετε από τις ανάγκες του λαού για να ενισχύετε τους επιχειρηματικούς ομίλους

Παράλληλα, παρεμβαίνοντας προχτές στη συζήτηση για τη λεγόμενη «πολιτική συνοχής» και την κατανομή κονδυλίων, ο Κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι τα χρήματα που περικόπτονται από τις ανάγκες του λαού δίνονται ως «δωρεάν ενισχύσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Οι εκθέσεις και η σημερινή συζήτηση για τη λεγόμενη "πολιτική συνοχής" της ΕΕ αποδεικνύουν ότι ενισχύονται οι μηχανισμοί απευθείας και μάλιστα συνδυασμένης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και σε τοπικό επίπεδο. Με το μανδύα της "καταπολέμησης της γραφειοκρατίας" και της "τοπικής ανάπτυξης" τα κονδύλια που πετσοκόβονται άγρια σήμερα σε βάρος και των πιο στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, δίνονται με συνοπτικές διαδικασίες βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μορφή δωρεάν χρήματος σε νέα πεδία κερδοφορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις ορεινές περιοχές που οι πληθυσμοί τους υποφέρουν από δραματικές ελλείψεις δημόσιων υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης κ.λπ., το Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της προτείνουν τα κονδύλια των ταμείων συνοχής να κατευθύνονται σε έργα "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", προσφέροντας μεγάλα και γρήγορα κέρδη στους ομίλους του κλάδου.

Τέτοια είναι η ΕΕ και η καπιταλιστική ανάπτυξη που διαφημίζετε στους λαούς, οικοδομημένη πάνω στα ερείπια των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ανάπτυξη προς όφελός του ο λαός μπορεί να φέρει μόνο με την πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και τις ενώσεις τους, παίρνοντας την εξουσία και τον πλούτο που παράγει στα χέρια του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ