Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λεφτά υπάρχουν» για τους επιχειρηματικούς ομίλους...

Εορταστικό τόνο επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση στην υπογραφή τριών «πολύ σημαντικών», όπως τις χαρακτηρίζει, συμφωνιών χρηματοδότησης εγχώριων επιχειρήσεων από ευρωενωσιακά «πακέτα».

Η πρώτη συμφωνία ύψους 15 εκατ. ευρώ - η οποία περιγράφεται ως πρώτη χρηματοδότηση από το λεγόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ», στο οποίο έχουν προταθεί ήδη για ένταξη 42 έργα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ - υπεγράφη, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και του υφυπουργού, Αλ. Χαρίτση, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της «Creta Farms», με τον υπουργό να δηλώνει ότι «η υπογραφή αυτή αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο της Τράπεζας όσο και του ιδιώτη επενδυτή στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο σίγουρα προοιωνίζεται την είσοδο της Ελλάδας σ' έναν κύκλο ανάκαμψης και ανάπτυξης»...

Κλείνοντας το... μάτι στη συνέχεια προς τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι προσβλέπουν φυσικά σε χρηματοδοτικά «εργαλεία» που θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο «δραστηριοποιούνται ήδη, και με ρυθμούς που το αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν, στην κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων».

Επίσης, δύο ακόμη συμφωνίες υπογράφηκαν ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, καθώς και το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο «Diorama Investment», που όπως ανακοινώθηκε αφορούν τη χρηματοδότηση «πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Η συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, έχει ύψος 5 εκατ. ευρώ και αναφέρεται ότι προορίζεται για την κάλυψη δανειακών αναγκών αγροτών, νέων ανέργων, συνεταιρισμών και τις αποκαλούμενες «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας». Η συμφωνία με το «Diorama Investment» ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για επενδυτικό fund που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα μέσω συμμετοχών σε μετοχικά κεφάλαια εγχώριων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ