Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Γέφυρες στην Ανατολική Μεσόγειο για να ανοίξει δρόμους στο κεφάλαιο

«Καμαρώνει» γιατί πήγε αγκαζέ με τον ΣΕΒ στην Ιορδανία η κυβερνητική αποστολή...

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει άξονες και αντιάξονες με αστικές τάξεις άλλων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο προετοιμασίας της προσεχούς Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ιορδανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, ολοκλήρωσε χτες επίσκεψη εργασίας στο Αμμάν, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ιορδανική αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί την Αθήνα το Σεπτέμβρη, για τη σύγκληση της ΜΔΕ Ελλάδας - Ιορδανίας, να συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή.

Κατά την επίσκεψή του, ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε με την υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προμηθειών Ιορδανίας, τον υπουργό Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, τον γγ του υπουργείου Υδάτων και Αρδευσης, τον γγ του υπουργείου Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, καθώς και με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και Αποδήμων.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνεται με έμφαση - ως άλλο ένα δείγμα της πλήρους ευθυγράμμισής της με τους στόχους του κεφαλαίου - ότι «για πρώτη φορά, στις συναντήσεις του κ. υφυπουργού με τους υπουργούς και αξιωματούχους της ιορδανικής κυβέρνησης, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων. Η καινοτομία αυτή, που εφαρμόσθηκε πιλοτικά στην περίπτωση της Ιορδανίας, θα ενσωματωθεί στην πρακτική του υπουργείου Εξωτερικών και θα εμπλουτιστεί και με άλλους φορείς και επιμελητήρια».

Παραπέρα, ο Δ. Μάρδας απηύθυνε χαιρετισμό σε επιχειρηματικό φόρουμ, που συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμμάν και τον ΣΕΒ, με συμμετοχή ελληνικών και ιορδανικών επιχειρήσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δ. Παρασκευόπουλος, συμμετέχει σήμερα στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου, η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει τέτοια «τρίγωνα» ή «τετράγωνα συνεργασίας» - όπως τα ονοματίζει - των αστικών τάξεων Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία.

Στη θεματολογία των σημερινών συνομιλιών εντάσσονται θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» και η διερεύνηση «προοπτικών τριμερούς συνεργασίας», μεταξύ άλλων, στους τομείς της ασφάλειας, του Προσφυγικού, του Πολιτισμού, της Ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων. Θα συζητηθούν, επίσης, ζητήματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ - Λιβάνου, στη γνωστή λογική της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικεί ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος ή η Κίνα και τα μονοπώλια της ΕΕ, επιδιώκοντας εξαργύρωση των τέτοιων... υπηρεσιών.

Κοινή αεροναυτική άσκηση με την Αίγυπτο

Τέλος, με τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία» να κινείται ενεργά προς την ίδια κατεύθυνση, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 2016», στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η άσκηση διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, και της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου. Τα βασικά αντικείμενα συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν τεχνικές ασκήσεις και ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ