Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ατάλαντοι παπατζήδες

Εναγωνίως προσπαθεί να πείσει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ότι ο λαός μάλλον πρέπει να πανηγυρίζει για τη θεσμοθέτηση του «κόφτη», αφού, όπως λέει, πρόκειται για μέτρο που αλλού, π.χ. στη Γερμανία, έχει περάσει εδώ και δεκαετίες. Επομένως, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι πρόκειται και για εκσυγχρονισμό. Μάλιστα, κατά την προσφιλή τους τακτική, τα στελέχη της κυβέρνησης δίνουν τα ρέστα τους στο παιχνίδι του «παπά»: «Ο κόφτης δεν αφορά τη λήψη μέτρων, αλλά την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ως προς το λογιστικό του σκέλος», έλεγε περιφερόμενος στα κανάλια χτες ο υπ. Εργασίας. Με άλλα λόγια, φτιάχνουν κόφτη που δε θα... κόβει, αλλά θα «προσαρμόζει». Οσο για το τι θα προσαρμόζεται, η εργατική τάξη έχει αρκετή πείρα εδώ και χρόνια: Το εισόδημά της, οι όποιες παροχές σε Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία, οι συντάξεις κ.λπ., είναι πάντα τα θύματα των αναπροσαρμογών των προϋπολογισμών του κράτους.

Αν έχεις τέτοιους φίλους…

9 Μάη 2016. Η κυβέρνηση προσυπογράφει στο Εurogroup την απόφαση για αυστηρή υλοποίηση του μνημονίου ΙΙΙ, το «συμπληρωματικό μνημόνιο» και όλα τα μέτρα και τους μηχανισμούς που θα απαιτούνται για τα επόμενα κι αναμενόμενα μνημόνια, για να τσακίζουν, και μάλιστα αυτόματα, μισθούς, συντάξεις, παροχές, δικαιώματα, τα πάντα. Κι από πάνω πανηγυρίζει - μαζί με τα τερατώδη ψέματά της ότι δεν παίρνει νέα μέτρα - γιατί λέει ότι η δική της πρόταση για τον περιβόητο «αυτόματο κόφτη» έγινε δεκτή! Ποιος άλλος πανηγυρίζει μαζί της; Φυσικά, οι «θεσμοί - κοράκια», το κεφάλαιο, οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΕΕ, οι εργοδοτικές ενώσεις, όλοι οι «φίλοι και εταίροι της Ελλάδας»!... Πανηγυρίζει όμως κι ένας νέος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ: Ο γνωστός Μπάμπης Παπαδημητρίου του ΣΚΑΪ, ο οποίος λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα με την κυβέρνηση, ότι ο «κόφτης είναι καλό πράγμα», ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί», αλλά και ότι «δεν θα κόβει μισθούς γενικά, αλλά μόνον του κράτους»! Καθώς και ότι με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιούνται πιο αποφασιστικά τα μέτρα, χωρίς να χρειάζεται να παρέμβουν οι κυβερνήσεις, που ενίοτε είναι και αναποτελεσματικές, γιατί υποχωρούν στις πιέσεις του λαού. Και ξαφνικά ο κακός, διαπλεκόμενος, δημοσιογράφος του «ΝΑΙ», κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, παίζει την ίδια κασέτα με τον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο και τον Κατρούγκαλο!...

Χοντρό δούλεμα

«Επιμείναμε στις θέσεις μας, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την έξοδο της Ελλάδος από την εποχή των μνημονίων και των δανειστών. Δικαιωθήκαμε για τη στήριξη της πολιτικής που δίνει μια νέα ώθηση στην Ελλάδα. Ξεκινούν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου ξεκινούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας. Ηρθε η ώρα πλέον να καταλάβουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που έστησε η παρανομία και η διαπλοκή ότι για αυτούς η μεταπολίτευση τελείωσε. Ο ελληνικός λαός απαλλαγμένος από το χθες, προχωρά στο αύριο, με την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, για καλύτερες μέρες». Δήλωση του προέδρου των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, χτες, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν, τόσο χοντρό δούλεμα στο λαό, δεν έχει ματαγίνει.

Κρατική τηλεοπτική ξεφτίλα

9η Μάη. Γιορτάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη η συντριβή του ναζιστικού τέρατος, η Αθάνατη Εποποιία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον Κόκκινο Στρατό και τα ΚΚ, που με τον ανυπολόγιστο φόρο αίματός τους θα ανεμίζουν για πάντα τη σημαία της νίκης. Οχι, όμως, στην κρατική ΕΡΤ και τη γνωστή εκπομπή της «Σαν σήμερα, στον 20ό αιώνα», καθώς δεν «έβγαλε ούτε κιχ» για το ιστορικό γεγονός της νίκης των συμμάχων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - το μεγαλύτερο πόλεμο στην Ιστορία της ανθρωπότητας - και την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη... Προφανώς ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, που για να δικαιολογήσει το νέο μνημόνιο που υπέγραψε, ανακάλυψε τη «Μέρα της Ευρώπης» (που επινοήθηκε ακριβώς για να σβηστεί από τη μνήμη η Αντιφασιστική Νίκη) και την «επιστροφή της ΕΕ στις αρχές της αλληλεγγύης». Δεν μπορεί, όμως, να τους περάσει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πρωσία, Ρωσία και Μ. Βρετανία) εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1894 Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της «Πούλμαν» στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η Αμερικανική Ενωση Σιδηροδρόμων, της οποίας ηγείτο ο σοσιαλιστής συνδικαλιστικής Ευγένιος Ντεμπς, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της «Πούλμαν» σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρείας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους. Ετσι η κινητοποίηση της εργατιάς επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών. Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. Ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της απεργίας, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.

1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1939 Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας. Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936) η Σοβιετική Ενωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτέμβρη 1939).

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1958 Βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 41,17%. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει το 24,42% των ψήφων, εκλέγει 78 βουλευτές και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.

1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5. Η ΕΦΕΕ συζήτησε και χάραξε πρόγραμμα δράσης. Ενέκρινε χαιρετιστήρια ψηφίσματα προς τους φοιτητές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πάλευαν ενάντια στο φασισμό, όπως και στην Εθνική Φοιτητική Ενωση των ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1973 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής, ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτίριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ