Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ

Και τι δεν ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Ξανθό, για τη «Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στην πρόσφατη διημερίδα: «Τομή», «φιλόδοξο σχέδιο», «ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας», «αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων»... Η κυβερνητική εξαπάτηση - που παρουσιάζει το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα ως «προστασία των αδύναμων» - συνεχίζεται αμείωτη.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ σημαίνει ελάχιστες παροχές επιπέδου πτωχοκομείου για όλους και επιπλέον καθολικές πληρωμές από το λαό. Οπως ομολογήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη διημερίδα, πρόκειται για σχέδιο δραστικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, των παροχών και των υπηρεσιών Υγείας. Αυτή είναι η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και η βασική της στόχευση. Αλλωστε, η ίδια η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κυβερνήσεις άλλων χωρών, επιστημονικοί σύλλογοι και στελέχη με αντικείμενο τα «οικονομικά της Υγείας» έχουν κοινή θέση ότι η ΠΦΥ αποτελεί το βασικό κρίκο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραπέρα μείωσης των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών Υγείας.

***

Οπως τονίστηκε τις προηγούμενες δυο μέρες, το σύστημα ΠΦΥ θα χρηματοδοτηθεί από τον ήδη πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό και από την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί εξαιτίας της «μείωσης της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία, που θα μειώσει τη δαπάνη και το προσωπικό προς τα νοσοκομεία». Αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέφερε πως οι περικοπές σε παροχές και υπηρεσίες, η περικοπή που θα προκύψει από τον συνεχή εξορθολογισμό και έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού, θα διοχετευτούν στο νέο μοντέλο ΠΦΥ. Δηλαδή, κόβουμε με το ένα χέρι και δίνουμε με το άλλο...

Ξεκαθαρίστηκε, λοιπόν, πως η κρατική χρηματοδότηση γι' αυτό το ...«μεγάλο εγχείρημα» δεν θα αυξηθεί καθώς ζούμε σε «συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και παρατεινόμενης λιτότητας», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, και δεν είναι ώρα για «απλή εκφώνηση μιας δήθεν ριζοσπαστικής "γραμμής" που ξεκινά και τελειώνει στο "δωρεάν Υγεία για όλο το λαό"». Αυτά θεωρούνται ...ξεπερασμένα, αφού η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει τη μείωση του μη μισθολογικού «κόστους», την ενίσχυσή τους με φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, κρατικό χρήμα κ.λπ.

***

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ, που έχουν ερημώσει, για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια που στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν, δεν θα γίνουν. Από την άλλη, θα γίνουν μετακινήσεις ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία. Αντίστοιχα και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) - που θα πλαισιώνουν τα ΚΥ και τα ΠΕΔΥ - θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, επισκέπτες Υγείας και μαίες που θα μεταφερθούν από τα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Η χρηματοδότηση του συστήματος ΠΦΥ θα γίνεται από αυτόν τον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό για την ΠΦΥ χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω και επιπλέον από ΕΣΠΑ, ενώ ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης.

Οι όποιες νέες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού γίνουν θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με επικουρικό προσωπικό αρχικά τριετούς διάρκειας. Επίσης, η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει και με κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα, δηλαδή με μορφή επιχειρηματικής δράσης. Ακόμη τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα ιατρεία των ΜΚΟ και τα δημοτικά ιατρεία θα ενταχθούν στο σύστημα της ΠΦΥ.

Δηλαδή, διαμορφώνεται ένα συνονθύλευμα Μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ΜΚΟ, των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, των δήμων κ.λπ. Αυτό το συνονθύλευμα - όχι τυχαία - η κυβέρνηση το ονομάζει «Δίκτυο ΠΦΥ», αφού καμία σχέση δεν έχει ούτε με «ενιαίο» ούτε με «σύστημα» και, πολύ περισσότερο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, όπως θα έπρεπε να είναι.

***

Οι συνέπειες για τους ασθενείς θα είναι περισσότερες πληρωμές, υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων». Το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Υγείας σύντομα θα μετακυλίεται στους κατοίκους με αύξηση των δημοτικών τελών και της τοπικής ή της γενικής φορολόγησης. Ετσι, από όσα ειπώθηκαν και στη διημερίδα έγινε φανερό ότι η βαθμίδα της Υγείας που είναι πιο κοντά στον ασθενή, θα είναι με πολύ μειωμένες ασφαλιστικές και κρατικές δαπάνες, και χαμηλής ποιότητας, δηλαδή το πιο «φτηνιάρικο»...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ