Κυριακή 20 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και «κόκκινα» δάνεια

Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους. Η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».

Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες: Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα. Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ποσοτικό στόχο ύψους 50 δισ. ευρώ από το νέο φορέα, που πλέον δεν θεωρείται επιτεύξιμος, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία απαξίωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες, μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

«Αναδιαρθρώσεις» με άξονα τα προβληματικά δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία κλειδώνει με τη δυνατότητα πώλησης σε «επενδυτές» σχεδόν του συνόλου των «κόκκινων» δανείων, με λίγες εξαιρέσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο στην πρώτη κατοικία. Επιπλέον, θα δίνεται και η δυνατότητα μεταβίβασης σε «επενδυτές» και λεγόμενων «πράσινων δανείων», που εξυπηρετούνται κανονικά.

Εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνει ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας. Στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βερολίνο, διαμήνυσε το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι για την προσέλκυση και γερμανικών επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της διαχείρισης - μεταβίβασης των προβληματικών δανείων και με τη συμμετοχή τους στα μετοχικά κεφάλαια των εν λόγω εταιρειών. Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, πρόκειται για δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο αναζητούσαν χρηματοδότηση, αναφέροντας ως σημαντικότερους τομείς την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, την αγορά ακινήτων, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Διατλαντική συνεργασία

Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, το ετήσιο συνέδριο «Brussels Forum», που διοργανώνει το «Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ» («German Marshall Fund of the United States»). Το εν λόγω ίδρυμα στοχεύει στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στο «πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ».

Ανάμεσα σε άλλα, η φετινή θεματολογία περιλαμβάνει τις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τις γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή, το ρόλο της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις, τις οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα, τις νέες προκλήσεις στην τεχνολογία.

Από την Ελλάδα, θα μετάσχει η πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ