Κυριακή 20 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίστευε... και μη ερεύνα

Ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνάει ότι απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής της είναι η καλλιέργεια αυταπατών με τη σέσουλα στο λαό. Το «παραμύθι» τις τελευταίες μέρες, με όχημα το Προσφυγικό, έχει ως εξής: «Είμαστε με την ΕΕ των ανοιχτών και όχι των κλειστών συνόρων». Αυτά είπε και την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας για «ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων (...) Εμείς πιστέψαμε σε μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων». Το εκπληκτικό δεν είναι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την «απατημένη σύζυγο», παρότι έχει βάλει την υπογραφή του στις αποφάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες ξεριζωμένους στη χώρα μας, αλλά και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που τους ξερίζωσε. Είναι ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, δεν παραλείπει να καλλιεργήσει αυταπάτες σε σχέση με το χαρακτήρα της ΕΕ και τη δυνατότητά της τάχα να αλλάξει προς το καλύτερο για τους λαούς, αν... λογικευτεί και επιλέξει τα «ανοιχτά σύνορα». Οταν είναι πέρα από φανερό ότι η ΕΕ αφού πρώτα συμμετείχε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, τώρα ανοιγοκλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων της. Οσο για τους «ενδοοικογενειακούς» καβγάδες για το πώς και με τι όρους αυτά θα ανοιγοκλείνουν ο καθένας καταλαβαίνει ότι μόνο χειρότερα αδιέξοδα σημαίνουν για τους λαούς.

Την «κούρασε» την μπαλίτσα...

Οχι πως μας κόφτει και πολύ η δισέλιδη προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΕΚΑ στις σελίδες της «Αυγής» να προσδώσει «ιδεολογικό χρώμα» στα κλωτσομπουνίδια με τους πρώην «συντρόφους» του και να τραβήξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στο «γάμο στο τιμόνι της ΓΣΕΕ του μόνιμου κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ και του εργοδοτικού αναθετικού συνδικαλισμού της ΛΑΕ (που) ετοιμάζεται». Απλά μάλλον το «παρακούρασε» μέχρι να καταλήξει στο διά ταύτα. Οτι, δηλαδή, ο στόχος και του «αδιαμεσολάβητου, «μη αναθετικού», «μη σεχταριστικού» κ.τ.λ. κ.τ.λ. κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι ο ίδιος με αυτόν του «διαμεσολαβημένου» και «αναθετικού»: «Η συμμετοχή των συνδικάτων σήμερα στον σχεδιασμό για την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», «για ένα γενναίο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων»! Η στοίχιση, δηλαδή, των εργαζομένων στους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης και του νέου γύρου «μπουκώματος» με ζεστό χρήμα των καπιταλιστών από το κράτος τους. Τόσο «νέος» κυβερνητικός συνδικαλισμός...

Συνδικαλιστικός βόθρος

Ο Νταλακογιώργος (Ενωση Ναυτών) και ο Βασιλόπουλος (ναυτιλιακοί υπάλληλοι), στελέχη και οι δύο μέχρι πρότινος του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές στην παράταξη του ΜΕΤΑ, συνέπρατταν τόσα χρόνια στην προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων, ως ακραιφνείς εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τα 'φεραν όμως έτσι η ζωή και οι ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα και οι δύο συνδικαλιστές βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα: Ο μεν Βασιλόπουλος με τη ΛΑΕ, ο δε Νταλακογιώργος με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η θέση τους αυτή εκφράστηκε και στη συμμετοχή σε διαφορετικά ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές του ΕΚ Πειραιά (ΕΚΠ). Με αφορμή τη συγκρότηση προεδρείου στο Εργατικό Κέντρο, ο Νταλακογιώργος έβγαλε τις προάλλες μια ανακοίνωση, στην οποία περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Βασιλόπουλο. Τον κατηγορεί ότι κάνει τη «βρώμικη δουλειά» στο ΕΚΠ, για «συνδικαλιστική αλητεία», ότι είναι «γνωστός για τον ρόλο του στο συνδικαλιστικό κίνημα», «παραγοντίσκος και ηγετίσκος», που «διακρίνεται στην κατασκευή και υπερπαραγωγή αντιπροσώπων και ψηφισάντων μελών». Είναι σίγουρο ότι ο Νταλακογιώργος δεν ανακάλυψε τώρα το «ποιόν» του Βασιλόπουλου. Αλλωστε, και ο ίδιος έχει πλούσιο παρελθόν και συνευθύνη σε όσα καταλογίζει στον πρώην συνοδοιπόρο του. Ούτε βέβαια κανείς από τους δυο τους ξεκαβάλησε το άρμα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επειδή βρέθηκαν σε διαφορετικές παρατάξεις. Απλά, με ανακοινώσεις όπως αυτή, βγαίνει στην επιφάνεια η μπόχα από το συνδικαλιστικό βόθρο, τον οποίο μοιράζονται δυνάμεις όπως αυτές που εκπροσωπούν ο Βασιλόπουλος, ο Νταλακογιώργος και άλλοι...

Πρόκληση...

Η αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά έχει δικαίως προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση εργαζομένων και ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί πρόκληση. Σημαίνει ότι πρέπει να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντίθεση στους χρυσαυγίτες, που αποτελούν κομμάτι του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και συνδέονται με τους μηχανισμούς του. Το καθήκον της απομόνωσης και καταδίκης της Χρυσής Αυγής πέφτει στις πλάτες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, προπάντων μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ που μίλησαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, καλώντας παράλληλα τα σωματεία να καταδικάσουν την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη φονιά του Π. Φύσσα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835 Ολοκληρώνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, που διήρκεσαν πέντε μέρες. Ελαβαν μέρος το κόμμα των Κυβερνητικών ή κόμμα του Αρμανσπεργκ (Βαυαρός αντιβασιλέας του Οθωνα) και το κόμμα των Αντιαρμανσπεργικών, που ήταν το ισχυρότερο.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της Παρισινής Κομμούνας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1930 Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την καπιταλιστική κρίση σε Αμερική και άλλες χώρες.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 7ο Συνέδριο. Από το 1919 στο ΣΕΚΕ, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ στο 6ο Συνέδριο. Στη μεταξική δικτατορία πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσελήφθη στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ. Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1956 Η Τυνησία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Τη χαρακτήριζε ως «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, (...) για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων». Εκτιμούσε ότι θα οδηγήσει, και επιβεβαιώθηκε, «στην καταστροφή δεκάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Εκτιμούσε ότι ως ιμπεριαλιστική η ΕΟΚ στρεφόταν κατά της Σοβιετικής Ενωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και του εργατικού κινήματος των καπιταλιστικών κρατών.

1965 Πεθαίνει ο Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ, ΓΓ της ΚΕ του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

1968 Στον απόηχο της ρήξης, που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας). Αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν. 509/1947 («περί μέτρων ασφαλείας του κράτους του πολιτεύματος και του κοινωνικού καθεστώτος») ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1977 Πανωλεθρία υφίσταται η Ιντιρα Γκάντι στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας.

1990 Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org