Κυριακή 20 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ασύδοτη δράση με υποστήριξη της κυβέρνησης

MotionTeam

Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της δράσης τους ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παρα-οργανώσεων» που δρουν με το μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτήν την έκφραση μετά από το σοβαρό περιστατικό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όταν και μοιράστηκε φυλλάδιο από αγνώστους με το οποίο προέτρεπαν πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν μία διαδρομή, για να βρουν ένα πέρασμα προς τη γειτονική χώρα. Αυτές οι αναφορές είναι άκρως υποκριτικές, αφού, η ύποπτη και επικίνδυνη δράση των ΜΚΟ, από την πρώτη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, είναι δεδομένη. Οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις, κατοίκους ήταν ατέλειωτες και χρονολογούνται από τον περασμένο Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Καταγγελίες σοβαρές που έβαζαν πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της προκλητικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ίδια η ΕΕ; Ποιος παίρνει αποφάσεις τους τελευταίους μήνες που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;

-- Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ομολόγησε ότι είναι «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.

-- Η ίδια η κυβέρνηση παραχώρησε σε ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές.

-- Η ίδια η κυβέρνηση παίρνει δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ, για να έχουν συγκεκριμένη δράση.

Παραδείγματα για τη δράση των ΜΚΟ

Ενα παράδειγμα:

Τον περασμένο Δεκέμβρη, στη Μυτιλήνη, υγειονομικοί φορείς κατήγγειλαν πως μία ΜΚΟ, ονόματι WAHA, διαφημίζεται με πανό στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο του νησιού και πως συνεργάζεται με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Στη συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει παραχωρηθεί δημόσιος χώρος που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές και η οποία πλήρωνε και πληρώνει εθελοντές για να στελεχώσουν τρία ιατρεία στο νησί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει έδρα στη Γαλλία και ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϊκσά Σάμσα. Δραστηριοποιείται σε: Αφγανιστάν, Νιγηρία, Καμερούν, Αιθιοπία, Κένυα, Σενεγάλη, Σουδάν, Ζάμπια, Σομαλία, Τανζανία, Μπενίν, Ερυθραία, Γουινέα, Υεμένη κ.λπ. Και μόνο το άκουσμα του ονόματος του ιδρυτή της ΜΚΟ, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει προσλάβει και αναπτύξει στο έδαφος της Υεμένης, όπου είναι σε εξέλιξη από το Μάρτη η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, εκατοντάδες Κολομβιανούς και άλλους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους, απόστρατους ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες πολλών δεκάδων στρατιωτών της που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, δραστηριοποιείται η ΜΚΟ προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να ανακουφίσει και να απαλύνει τον πόνο των γυναικών της Υεμένης...

Από τον Οκτώβρη του 2015, η WAHA συμμετέχει σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, σε Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Σλοβενία. Στα σύνορα αυτών των χωρών έχει συγκροτήσει και λειτουργεί κινητές διασυνοριακές ομάδες «προστασίας και διάσωσης». Στη Σερβία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικά κέντρα περίθαλψης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχει διοργανώσει ποτέ.

Οπως φαίνεται, οι διασυνδέσεις της WAHA είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στις 10 Νοέμβρη, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεζίρ, συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρέσβη στη Σερβία, επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βελιγράδι. Εκεί, η WAHA έχει φτιάξει και λειτουργεί δύο κλινικές περίθαλψης προσφύγων...

Αλλο παράδειγμα:

ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη ονόματι «Danish Refugee Council» (DRC) συνεργάζεται με τη WAHA στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται στα Βαλκάνια. Αυτοχαρακτηρίζεται ανθρωπιστική και ιδρύθηκε το 1956. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες. Παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Οπως αναφέρουν: «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν "χτυπηθεί" από πολέμους και διαμάχες, έχουν διωχθεί λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων». Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το δανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ, καθώς και από κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες. Και αντλεί τα έσοδά της από:

-- «IrishAid»: Επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας για τη «μείωση φτώχειας και πείνας». Συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, με ιδιωτικό τομέα, κοινωνία πολιτών και τις κυβερνήσεις - εταίρους για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων (δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική).

-- Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

-- CIDA (Καναδικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης): Κυβερνητική υπηρεσία του Καναδά αρμόδια για τη διαχείριση προγραμμάτων συνεργασίας της χώρας με αναπτυσσόμενες χώρες.

Το πάρτι των ΜΚΟ με κρατική χρηματοδότηση

Μήπως δεν τα ήξεραν αυτά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του; Εχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση. Πολύ περισσότερο που καθημερινά εκδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών, εντάλματα πληρωμής σε ΜΚΟ για τις ...υπηρεσίες που προσφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Μάρτη και μόλις μέσα σε 4 μέρες χρηματοδότησαν με το ποσό των 300.000 ευρώ κάποιες ΜΚΟ. Και βέβαια υπάρχουν πολλές τέτοιες αποφάσεις.

Είναι γεγονός ότι στα νησιά μας, πλάι στις «μεγάλες» ΜΚΟ, δραστηριοποιούνται και άλλες λιγότερες γνωστές ΜΚΟ, που πέραν του ονόματός τους, κανένα άλλο στοιχείο γι' αυτές δεν είναι γνωστό. Οταν ο «Ριζοσπάστης» είχε βρεθεί για ρεπορτάζ στη Μυτιλήνη πριν από μερικές βδομάδας, διαπίστωσε πως παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα, σε όλες τις Αρχές (Δήμος, Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία), κανείς δεν είχε τον ακριβή αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί. Υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση και αυτές με τη σειρά τους χρηματοδοτούν άλλες ΜΚΟ! Οπως καταγγέλλουν άνθρωποι που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους μετανάστες, «με τις ΜΚΟ υπήρξε μια εισροή χρημάτων που δεν θα υπήρχε από το κράτος ποτέ. Οι ΜΚΟ είναι μη κυβερνητικές, όχι μη κερδοσκοπικές, οργανώσεις».

Η έλλειψη κάθε είδους ελέγχου, αλλά και η σωρεία «ζητημάτων», γύρω από τους στόχους και τη δράση των ΜΚΟ, αναδεικνύονται και από το γεγονός ότι σε καταυλισμό στη Μυτιλήνη τη διαχείριση του οποίου, έχει ο Δήμος, πάνω από 50 οργανώσεις εκδιώχθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις απαραίτητες βασικές προδιαγραφές που έθεσε ο Δήμος (οργανόγραμμα, λίστα προσωπικού, πιστοποιήσεις ιατρικού προσωπικού).

Παρ' όλα αυτά, και ενώ φορείς του νησιού εγείρουν πολλά ερωτήματα, τίποτα δεν εμποδίζει τις ΜΚΟ να στήνουν τους δικούς τους καταυλισμούς «υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών». Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, που βρίσκεται στην καρδιά του προσφυγικού ρεύματος, οι ακτές του νησιού, γεμάτες σωσίβια, ναυάγια και προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, εναλλάσσονται με τις άσπρες σκηνές και τα κοντέινερ των καταυλισμών των ΜΚΟ, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, εν μια νυκτί, με εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, χωρίς να υπάρχει καταγραφή τού τι γίνεται μέσα στους καταυλισμούς αυτούς, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο του προσωπικού που επιφορτίζεται με την ιατρική, ψυχολογική στήριξη και μέριμνα των προσφύγων και μεταναστών.

Απέναντι στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των διαφόρων ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο, το ΚΚΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή την ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ