Κυριακή 20 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μανούλα» στην παραπλάνηση του λαού η κυβέρνηση

Τον τίτλο του αρχιμέτρ της παραπλάνησης του λαού κατακτά όλο και περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ όπου συμμετέχει η χώρα είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτόν τον τίτλο. Η κυβερνητική προπαγάνδα για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, προσπαθεί να «θολώσει τα νερά», ως ζήτημα που η Ελλάδα πασχίζει να επιλύσει αλλά οι «απέξω» ή «οι αντιευρωπαίοι» δεν την αφήνουν. Το παραμύθι που πουλάει είναι ότι βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα ζήτημα που την ξεπερνάει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να βγάλει από πάνω της τις σοβαρές ευθύνες που έχει γιατί συνεχίζει ακριβώς στις ίδιες ράγιες που πάτησαν και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις όλων των παραλλαγών. Το να παρουσιάζεται ως «αθώα του αίματος», που δεν έχει καμία ευθύνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί τεράστια υποκρισία. Γιατί την ίδια ώρα που διακηρύσσει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την πίστη της στις ευρωατλαντικές ενώσεις, στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ, την ώρα που συνεχίζει και διευρύνει τη συμμετοχή σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν μπορεί να εμφανίζεται ως φιλειρηνική δύναμη που δεν ξέρει τίποτε για τις συνέπειες που έχει η καταστροφή άλλων χωρών.

Συμμετέχει στο έγκλημα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαφέρει σε τίποτε από τις άλλες αστικές κυβερνήσεις στην παραχώρηση εδαφών, λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων υποδομών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ταυτόχρονα πρωτοστατεί και πλειοδοτεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και στρατιωτικής με το Ισραήλ, δηλαδή με το κράτος - θύτη κατά των λαών όλης της περιοχής.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού, που υποτίθεται παλεύει να διασφαλίσει υπονομεύονται ολόπλευρα από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οσο για τη λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική (δηλαδή και σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως Ρωσία ή Κίνα, χωρίς να αναιρείται ο κύριος ευρωαντλαντικός προσανατολισμός) που άλλωστε εφάρμοζαν και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις όλων των παραλλαγών, αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Στόχος της είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, του ελληνικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων.

Η συνυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που, με πρόσχημα τη δολοφονική επίθεση στο Παρίσι, ενεργοποίησε το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ), που αναγνωρίζει το θεμελιακό ρόλο του ΝΑΤΟ, δηλαδή τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ, και προβλέπει παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην επιχείρηση κλιμάκωσης και γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η διευρυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των διακινητών, αξιοποιείται από την τουρκική αστική τάξη για να προωθήσει τη «συγκυριαρχία» και τις «γκρίζες ζώνες», ενώ αξιοποιείται στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εφαρμόζει όλες τις συμφωνίες και Συνθήκες της ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο) και συνυπογράφει τα συμπεράσματα στην πρόσφατη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας της 8 του Μάρτη, όπως και στην νεότερη προχτεσινή της 18 του μήνα, που επιβεβαιώνουν το οριστικό κλείσιμο των συνόρων στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας. Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση συνυπόγραψαν την κοινή δήλωση των 28 της ΕΕ στις 8 Μάρτη στην οποία αναφέρεται κατά γράμμα: «Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», εμφανίζονται να παραπονιούνται για τα κλειστά σύνορα, και ότι η «ΕΕ έχει ξεφύγει από τις αρχές και τις αξίες της». Δηλαδή, ενώ συμφωνεί στην τήρηση όλων των όρων που συμβάλλουν στο μαζικό εγκλωβισμό ξεριζωμένων ανθρώπων στη χώρα μας, το «παίζει» ...απατημένη σύζυγος.

Εξωραΐζει τους θύτες των λαών

Οι συμφωνίες και οι αξίες της ΕΕ για τις οποίες υπερθεματίζει η κυβέρνηση είναι οι αρχές της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για το μοίρασμα αγορών, πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς τους, γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής. Γι' αυτό ματώνουν οι λαοί και ξεσπιτώνονται.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της Frontex, της Ευρωαστυνομίας δεν μπορεί να βρεθεί πραγματική λύση στο Προσφυγικό. Ολα αυτά είναι παράγοντες του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης του. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαφοροποιείται ούτε στο ελάχιστο, δεν αμφισβητεί τίποτε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τις τεράστιες ευθύνες της στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα, που, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του πρωθυπουργού, μετατρέπεται πρακτικά και αποδεδειγμένα σε μια τεράστια αποθήκη ψυχών.

Αυτή η κατάσταση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη, από τη μια, να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος στους ξεριζωμένους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, και, από την άλλη, να αποκαλύπτεται η υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα και από τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αυτή η προσπάθεια θα μένει, ωστόσο, μισή αν δεν συνδέεται με τη συνολικότερη πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, που πρέπει να γίνει σημαία του κάθε λαού στη χώρα του και να δοθεί οριστική λύση στις αιτίες που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ