Κυριακή 20 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Από μέρα σε μέρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835 Ολοκληρώνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, που διήρκεσαν πέντε μέρες. Ελαβαν μέρος το κόμμα των Κυβερνητικών ή κόμμα του Αρμανσπεργκ (Βαυαρός αντιβασιλέας του Οθωνα) και το κόμμα των Αντιαρμανσπεργικών, που ήταν το ισχυρότερο.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της Παρισινής Κομμούνας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1930 Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την καπιταλιστική κρίση σε Αμερική και άλλες χώρες.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 7ο Συνέδριο. Από το 1919 στο ΣΕΚΕ, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ στο 6ο Συνέδριο. Στη μεταξική δικτατορία πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσελήφθη στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ. Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1956 Η Τυνησία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Τη χαρακτήριζε ως «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, (...) για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων». Εκτιμούσε ότι θα οδηγήσει, και επιβεβαιώθηκε, «στην καταστροφή δεκάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Εκτιμούσε ότι ως ιμπεριαλιστική η ΕΟΚ στρεφόταν κατά της Σοβιετικής Ενωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και του εργατικού κινήματος των καπιταλιστικών κρατών.

1965 Πεθαίνει ο Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ, ΓΓ της ΚΕ του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

1968 Στον απόηχο της ρήξης, που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας). Αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν. 509/1947 («περί μέτρων ασφαλείας του κράτους του πολιτεύματος και του κοινωνικού καθεστώτος») ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1977 Πανωλεθρία υφίσταται η Ιντιρα Γκάντι στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας.

1990 Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org