Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρά τις... «τσιριμόνιες» στηρίζουν την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ

«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι δεδομένη», λέει ο Π. Καμμένος - Για «κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ...

Κλίμα... «συμφιλίωσης» διαφαίνεται μετά το «συζυγικό καβγαδάκι» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Eurokinissi

Κλίμα... «συμφιλίωσης» διαφαίνεται μετά το «συζυγικό καβγαδάκι» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αυτό ήταν το διά ταύτα της χτεσινής δήλωσης του Π. Καμμένου μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και αφού είχε προηγηθεί ένα όργιο ψιθύρων και σεναρίων περί αποχώρησής του απ' την κυβέρνηση, απόσυρσης των προερχόμενων απ' τους ΑΝΕΛ υπουργών κ.ά.

Είχαν επίσης προηγηθεί επαφές κυβερνητικών στελεχών μαζί του, τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, όπου φέρεται να συμφωνήθηκε η όποια απόφαση να μετατεθεί χρονικά μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών τους στο εξωτερικό, αλλά και η σαφής αποδοκιμασία της θέσης του για απομάκρυνση Μουζάλα από κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, χτες, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκφράζει την «αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη» της στον Γ. Μουζάλα.

Παρά ταύτα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Π. Καμμένος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημείωνε: «Ο,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ, παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».

Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Π. Καμμένος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή είναι δεδομένη. Θέσαμε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα, όχι ως πρόσωπο, αλλά γι' αυτά τα οποία ελέχθησαν (...) Απόλυτα πιστοί σε αυτά που είπαμε, θέτοντας ξεκάθαρα το θέμα της στήριξης με ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση μέχρι τέλους και το τέλος της τετραετίας, επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός - σε συνεννόηση και μαζί μας - μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για να σωπάσουν ξανά εκείνοι που τόλμησαν να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και αναφέρομαι στους εθνομηδενιστές».

Ο Π. Καμμένος υπερασπίστηκε, επίσης, τη μέχρι στιγμής συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «άριστη», ενώ στη συνέχεια πέταξε την μπάλα στη... διαφθορά, απειλώντας «να ακουστούν ονόματα, επίθετα, από τις περίφημες λίστες που μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έκρυβαν», στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της ερχόμενης Τρίτης στη Βουλή, για τις «εξελίξεις στη Δικαιοσύνη».

Μάλιστα, με αυτό το θέμα (επισήμως τουλάχιστον...) χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των γραμματειών των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα «κοινή δήλωση» των δύο κομμάτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι η συνεδρίαση έγινε «σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και σύγκλισης απόψεων»...

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη από προχτές κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο (και αναπαράχθηκαν στη χτεσινή «Αυγή»...) αποσπάσματα συνέντευξης στο «MEGA», στα τέλη Γενάρη, όπου ο Π. Καμμένος αποκαλεί την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη λέει: «...οι θέσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα ως βουλευτής είναι "ναι" στο σχέδιο Ανάν, είναι "ναι" στο να βρούμε σύνθετο όνομα για την Μακεδονία»...

Παρεμβάσεις από ΝΔ και Γ. Παπανδρέου

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ΝΔ έσπευσε να ξαναβάλει θέμα αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας της κυβέρνησης, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: «Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο τη σκληρή αλήθεια: Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη, αναποτελεσματική και μοναδικό συγκολλητικό υλικό είναι η νομή της εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο δε αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», εκτίμησε: «Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα. Διότι, ο κ. Καμμένος από τη μία έχει ξεκάθαρη θέση, δεν χωράει και πολλές παρερμηνείες, άρα δεν έχει περιθώριο να οπισθοχωρήσει. Από την άλλη, για τον κ. Τσίπρα η εκπαραθύρωση του κυρίου Μουζάλα, απλώς και μόνο επειδή το ζητάει ο κ. Καμμένος, θα του δημιουργούσε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα. Αρα, έχουμε αυτή τη στιγμή δύο κυβερνητικούς εταίρους που τα συμφέροντά τους είναι ευθέως αντικρουόμενα. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Σε μια ακόμα παρέμβαση, εξάλλου, που παραπέμπει στις εξελισσόμενες διεργασίες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, με διαδικτυακή του ανάρτηση, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να κρατήσει τον κ. Μουζάλα αντί του Π. Καμμένου. Αυτή θα είναι μια δημοκρατική επιλογή. Ισως και μια προοδευτική αρχή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ