Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2016 - αριθ. φύλλου: 12385

Παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο
  • Αύριο, Παρασκευή 18/3, στις 6.30 μ.μ. στο Γκάζι, στο αμφιθέατρο του «9,84»
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ενισχύθηκε με πρόσθετα πλοία η δύναμη της λυκοσυμμαχίας

ΣΕΛ.  3

Ετοιμη να ενσωματώσει νέες αντιδραστικές αλλαγές

σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά...

Την ετοιμότητά τους να ενσωματώσουν και νέες αντιδραστικές αλλαγές, ακόμα χειρότερες από τα αρχικά σχέδια, υιοθετώντας υποδείξεις του κουαρτέτου, εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να «κλείσει» γρήγορα η αντιλαϊκή διαπραγμάτευση.

Τα χτεσινά παζάρια επικεντρώθηκαν στα ζητήματα που αφορούν στη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κυβέρνηση και ΜΚΟ

Οι αναφορές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παρα-οργανώσεων» που δρουν με το μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που έγιναν με αφορμή το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε και οδήγησε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν το ταξίδι για το πέρασμα προς την ΠΓΔΜ, είναι υποκριτικές και προκλητικές. Από την πρώτη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στη χώρα μας, οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις, κατοίκους, ήταν ατέλειωτες. Καταγγελίες που έκαναν λόγο για «ύποπτη δράση», ενώ έβαζαν πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους. Και χρειάστηκε να περάσουν μήνες ολόκληροι για να πει ο πρωθυπουργός αυτό που γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες, στα κέντρα φιλοξενίας, στα σύνορα, οι κάτοικοι των νησιών που ζουν από κοντά αυτή την κατάσταση.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι υποκρισία να μιλάς τώρα για τις ΜΚΟ, όταν η επίσημη πολιτική σου, η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι εκείνη που ενισχύει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και ταυτόχρονα στηρίζει τις διάφορες ΜΚΟ.

Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ΕΕ; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση τους εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση; Οπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - αλλά επισκιάστηκε από τη δήλωσή του για την ΠΓΔΜ - είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.

Αξίζει να θυμίσουμε μερικά πράγματα. Τον περασμένο Δεκέμβρη, στη Μυτιλήνη, υγειονομικοί φορείς κατήγγειλαν πως μία ΜΚΟ διαφημίζεται με πανόr στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο του νησιού και πως συνεργάζεται με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Στη συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει παραχωρηθεί δημόσιος χώρος που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές και η οποία πλήρωνε και πληρώνει εθελοντές για να στελεχώσουν τρία ιατρεία στο νησί. Αλλη ΜΚΟ χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ΕΕ, υπουργεία Εξωτερικών άλλων χωρών, από την Τουρκία και βέβαια από επιχειρηματικούς ομίλους. Το ίδιο ισχύει με την πλειοψηφία των ΜΚΟ, που εκμεταλλευόμενες την κατάσταση, δρουν ασύδοτα και μάλιστα έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς στα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας. Για να μπει ακόμα και κάποιος επίσημος φορέας μέσα σε αυτά, πρέπει να πάρει άδεια από τις ΜΚΟ...

Μήπως δεν τα ήξεραν αυτά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του; Ποιος τους παραχώρησε χώρους; Ποιος τους επέτρεψε να αναλάβουν δράση και να προσλαμβάνουν προσωπικό για να επανδρώσει ακόμα και δημόσιες δομές Υγείας; Εχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Οχι μόνο γιατί άφησαν να κυλήσουν έτσι τα πράγματα, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αυτή είναι η επίσημη πολιτική τους. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον υποκρισία και εμπαιγμός να εμφανίζεται η κυβέρνηση τώρα να καταγγέλλει αυτό που η ίδια εξέθρεψε και υπηρετεί. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα τέτοιας πολιτικής στάσης. Απέναντι στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, της ΕΕ, των διαφόρων ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο, το ΚΚΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή την ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για αλληλεγγύη

Ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση συναντά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε συνδικάτα, μαζικούς φορείς, Εργατικά Κέντρα, συλλόγους των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, μαθητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, σε εργαζόμενους και ανέργους, για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας που παραδίδεται μέσα από τα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.


ΣΕΛ.  10  -  11


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη με την πολιτική εγκλωβισμού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την προχτεσινή συνέντευξη του Γ. Μουζάλα


ΣΕΛ.  9
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για το δικαίωμα στην απεργία

ΣΕΛ.  15
Διακήρυξη του ΠΑΜΕ μπροστά στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Ξεκινάνε σήμερα στη Ρόδο και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου


ΣΕΛ.  11  -  12
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Το χρέος της γενιάς μας είναι στον αγώνα!

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ