ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Το χρέος της γενιάς μας είναι στον αγώνα!

Μαχητική φοιτητική διαδήλωση χτες στην Αθήνα

«Σήμερα το μάθημα το δίνουμε στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο!».

Μαχητικό και δυναμικό «παρών» έδωσαν, χτες Τετάρτη, φοιτητές απ' όλες τις σχολές της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 12 Φοιτητικών Συλλόγων και συγκεκριμένα των: ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Φυσικού, Γεωλογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τούρκικων Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νοσηλευτικής και Οικονομικού Νομικής ΕΚΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ.

Διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή, όπου έδωσαν στα κόμματα υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό, ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, ο οποίος επισήμανε: «Σήμερα, αλλά και το επόμενο διάστημα, κάθε φοιτητής που βλέπει τα όνειρά του να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, που βλέπει την οικογένειά του δύσκολα να τα βγάζει πέρα, που δυσανασχετεί και λέει ότι "κάτι πρέπει να γίνει", πρέπει να πάρει τη θέση που του ταιριάζει στο δρόμο του αγώνα, ενάντια σε κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ! Τώρα είναι που όλοι όσοι διστάζουν πρέπει να μπουν στον αγώνα, να κάνουν το βήμα! Και αυτό το λέμε γιατί τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα δυναμώσει την επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας, θα μας μπλέξει σε όλο και πιο επικίνδυνες εξελίξεις». Το σύνθημα που ακουγόταν ένα: «Τσακίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Χρέος της γενιάς μας είναι στον αγώνα».

«Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου», με αυτό το σύνθημα, οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της πορείας, έκαναν μια μικρή στάση στο υπουργείο Εργασίας, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι της «Softex» και άλλων κλάδων.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, αν τολμήσει η κυβέρνηση και φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το Ασφαλιστικό. Ακόμα, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, συγκεντρώνουν σε κάθε σχολή είδη πρώτης ανάγκης. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο ρατσισμό, παίρνουν πρωτοβουλίες στις σχολές και θα επισκεφτούν οργανωμένα τα hot spots για να παραδώσουν την υλική βοήθεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νομοθετικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα

Ως «εμβληματικής σημασίας δράση για το υπουργείο» (!) χαρακτήρισε το... επιτυχές άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, μιλώντας την Τρίτη στους περιφερειακούς διευθυντές και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτέμβρη με στόχο όλοι οι μαθητές να έχουν το δάσκαλο και τον καθηγητή τους στην τάξη, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα των υπηρεσιακών μεταβολών, μαρτυρώντας και την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η δημόσια Εκπαίδευση, με το αυτονόητο να γίνεται... «στοίχημα», κάτι που ακούμε με παραλλαγές τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, από τις οποίες η τωρινή κυβέρνηση πήρε το νήμα συνεχίζοντας την αδιοριστία.

Σε μία εφ' όλης της ύλης ομιλία, ο Ν. Φίλης εξήγγειλε μεταξύ άλλων νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου το επόμενο διάστημα, με την οποία θα προωθηθούν οι άμεσες αλλαγές στα ΕΠΑΛ για την επόμενη σχολική χρονιά, «που θα αποτελέσουν και την απαραίτητη γέφυρα μεταξύ της παλιάς και της νέας δομής». Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μόνιμη προσπάθεια όλων των αστικών κυβερνήσεων να μαζικοποιηθεί η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ). Αλλωστε, η κατεύθυνση αυτή είναι σύμφωνη και με τις αντίστοιχες της ΕΕ, αλλά και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, με βάση τις οποίες θα προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νόμου Αρβανιτόπουλου για τα ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα για την έναρξη από το σχολικό έτος 2016-2017 του 4ου έτους μαθητείας για όσους αποφοίτους των ΕΠΑΛ το επιλέξουν. Στο 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, εξάλλου, για τη γενίκευση της μαθητείας στην Τεχνική Εκπαίδευση, με την εξασφάλιση «του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας (...) για το 33% τουλάχιστον του συνόλου των σπουδαστών της Τεχνικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) έως το 2016-2017», τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών, περιφερειακές συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα κ.ά. Οι βασικές αυτές κατευθυντήριες γραμμές για την ΤΕΕ περιλαμβάνονται, εξάλλου, και στις «Σκέψεις και προτάσεις για την Επαγγελματική και Τεχνική Εκπαίδευση (ΕΕΚ)» που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η Υποεπιτροπή για την Τεχνική Εκπαίδευση της Επιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε και μεταρρύθμιση της Ειδικής Αγωγής, «με ενταξιακό προσανατολισμό και με ανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε «στοχευμένη προώθηση αλλαγών στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων, ορισμένες από τις οποίες θα ξεκινήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά» και είπε πως πέρα από τη συνολικότερη μεταρρύθμιση που θα προκύψει σε βάθος χρόνου και αφού ολοκληρωθούν τα βήματα του Εθνικού Διαλόγου, ένα σύνολο από ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης θα αντιμετωπιστούν με βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θα περάσει με νομοθετικές ρυθμίσεις τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός κάλεσε τα στελέχη της Εκπαίδευσης να αναλάβουν «ενεργητικό ρόλο στο διάλογο της κυβέρνησης για την Παιδεία», «να ενθαρρύνουν» δηλαδή τους εκπαιδευτικούς να γίνουν μέρος του ψευτοδιαλόγου για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΟΠ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Η ένταση της λαϊκής παρέμβασης, απάντηση στις εξελίξεις και την επίθεση του κεφαλαίου», θα μιλήσει σήμερα Πέμπτη ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, στο ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ.

Με το ίδιο θέμα εκδηλώσεις της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας γίνονται επίσης σήμερα:

-- Στη ΝΟΠΕ, στο αμφιθέατρο 15, 7ος όροφος, στη 1 μ.μ., θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Πάντειο, στην αίθουσα Β1, στις 3 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στη Φιλοσοφική Σχολή, στην αίθουσα 316, στις 12.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Επίσης, η ΟΒ Καλλιτεχνικών Τμημάτων ΑΕΙ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τη θέση του ΚΚΕ. Η εκδήλωση γίνεται σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στη Σχολή Καλών Τεχνών (οδός Πειραιώς 256 στην αίθουσα De Chirico). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ακόμα, στην Πάτρα, οι ΟΒ Ιατρικής και Φαρμακευτικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στο αμφιθέατρο ΑΙ2, στις 2 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ