ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Σε αναζήτηση «επενδυτών» με εφαλτήριο την «αξιολόγηση»

Με τη συνάντηση κλιμακίου του με τον Β. Σόιμπλε συνέχισε ο ΣΕΒ τις απευθείας επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και κυβερνήσεις κρατών - μελών της

Το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών επιβεβαιώνει ο ΣΕΒ
Το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών επιβεβαιώνει ο ΣΕΒ
Οι «επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον» βρέθηκαν στο επίκεντρο της προχτεσινής συνάντησης κλιμακίου του ΣΕΒ, υπό τον πρόεδρό του, Θ. Φέσσα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και με άλλους παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ:

-- «Τονίστηκε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσέλκυση επενδύσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας».

-- Παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά «με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μόλις αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης», δηλαδή οι προοπτικές ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με πρώτο βήμα την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και βέβαια των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται σε αυτή.

-- Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ επικεντρώνει την ατζέντα του σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας, φορολογίας, ενεργειακού κόστους κ.ά., ζητώντας επιπλέον «διευκολύνσεις» και απαλλαγές που θα φορτωθούν και αυτές στην πλάτη του λαού.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε σειρά απευθείας επαφών, τόσο με την Κομισιόν όσο και με κυβερνήσεις κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

«Αναδιαρθρώσεις» με άξονα τα προβληματικά δάνεια

Αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνει ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας.

Στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βερολίνο και μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Borsen Zeitung», διαμήνυσε το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι για την προσέλκυση και γερμανικών επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της διαχείρισης - μεταβίβασης των προβληματικών δανείων και με τη συμμετοχή τους στα μετοχικά κεφάλαια των εν λόγω εταιρειών.

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, πρόκειται για δάνεια ουσιαστικά βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο αναζητούσαν χρηματοδότηση, αναφέροντας ως σημαντικότερους τομείς την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, την αγορά ακινήτων, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Οπως είπε, τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων περιλαμβάνουν δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 35 δισ. αφορούν σε επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ανάγκη μόνο από μια «συνεπή χρηματοδότηση». Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε πως «είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ» και συμπλήρωσε ότι αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς «έχει σημειωθεί πρόοδος, κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

Να σημειωθεί ότι το κρίσιμο ζήτημα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδυτών με «ποιοτικά χαρακτηριστικά» και με ενδιαφέρον να μετάσχουν με νέα κεφάλαια σε βιώσιμες επιχειρήσεις, πέρα από την κερδοφορία που θα αποκομίζουν μέσω της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παλιάς και νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα για να κλείσει η «αξιολόγηση»

Την εκτίμηση ότι η «αξιολόγηση» θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 25 του Μάρτη έκανε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε επιπλέον ότι αυτό θα συμβεί «χωρίς μεγάλες αλλαγές στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση». Επιβεβαιώνοντας, βέβαια, το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο, πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές «κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού», στο πλαίσιο δηλαδή του τρίτου μνημονίου και της στρατηγικής του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση του σε βάρος του λαού.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να εμφανίσει το αντιλαϊκό περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου ως το «μικρότερο κακό», αλλά και να το παρουσιάσει ως κάτι που έχει εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του, η Ο. Γεροβασίλη προέβη σε μια σειρά φραστικούς λεονταρισμούς, απολύτως αταίριαστους με τα όσα προκύπτουν και από την ίδια τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο.

«Η κυβέρνηση», ανέφερε, «έχει κάνει εξάλλου σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί προτάσεις που κινούνται έξω από το πλαίσιο αυτό και θα κινηθεί απολύτως εντός των ορίων της εντολής της 20ής του Σεπτέμβρη». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι αυτό σημαίνει «μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις» - αποφεύγοντας βέβαια να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις επικουρικές συντάξεις και ενώ και η ίδια έχει παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει και τις περικοπές στις λεγόμενες «μεγάλες» κύριες συντάξεις - καθώς και «αφορολόγητο όριο στο εισόδημα των αγροτών», που εξανεμίζεται με τις ρυθμίσεις που έρχονται.

«Βασικός μας στόχος στη διαδικασία - εξάλλου είναι δεδομένο - εξακολουθεί να είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η Ευρώπη, με δεδομένη τη διπλή κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της, γνωρίζει καλά ότι αυτή είναι και η μοναδική ορθολογική επιλογή» κατέληξε.

Σε ερώτηση για το αν το κλείσιμο της «αξιολόγησης» θα συνοδευτεί από ανασχηματισμό, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, απαντώντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει σε πολλούς τόνους ότι κανένας από τους υπουργούς δεν είναι μόνιμος στη θέση αυτή (...) Ο ίδιος, λοιπόν, θα κρίνει πότε και αν θα χρειαστεί να περάσει σε ανασχηματισμό».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισε την παράδοση των λιμενικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο

Ο κανονισμός για την «πρόσβαση στην αγορά των λιμενικών υπηρεσιών», που υπερψηφίστηκε από Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους και την GUE, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ανοίγει διάπλατα το δρόμο της «απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών» για να πάρουν τα μονοπώλια στα χέρια τους την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών. Η ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, δεν θεσπίζει ενιαίο τρόπο παράδοσης των λιμενικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο, αφήνοντας στις κυβερνήσεις να ορίσουν σε κάθε χώρα τον τρόπο και τη μορφή που αυτή θα πάρει, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της κάθε αστικής τάξης, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών για την επέκταση της δράσης τους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Με την εφαρμογή του κανονισμού στρώνεται το έδαφος και για το περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια, όπως οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με χειροτέρευση των όρων δουλειάς και αμοιβής, εντατικοποίηση κ.ά.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζοντας τον κανονισμό υπογράμμισε ότι τα λιμάνια και οι υπηρεσίες τους, είτε με διάφορες μορφές απευθείας παράδοσής τους στο κεφάλαιο, είτε με φορέα εκμετάλλευσης το αστικό κράτος, υπηρετούν τα κέρδη των μονοπωλίων, τσακίζοντας εργατικά δικαιώματα, επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις επιταχύνουν τις διαδικασίες παραχώρησης στο κεφάλαιο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της στην περιοχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στη διαμόρφωση του κειμένου που ψηφίστηκε, πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τα στηρίγματά της, τις ενώσεις του κεφαλαίου όπως η ΕΕ. Μόνο έτσι τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορεί να γίνουν λαϊκή περιούσια και να αξιοποιηθούν από την εργατική - λαϊκή εξουσία, ενταγμένα σε πανεθνικό επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκληρή και δίκαιη» αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου

Την τακτική της όξυνσης της κριτικής της προς την κυβέρνηση, ως προς την «αναποτελεσματικότητά» της, χωρίς παράλληλα να θέτει ζήτημα εκλογών, επιλέγει η ΝΔ, προτιμώντας μάλλον - όσο περνά από το χέρι της - να συνεχίσει την επιχείρηση «αναβάπτισής» της στην αντιπολίτευση, συνυπολογίζοντας ενδεχομένως και το γεγονός ότι αστικά κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό βλέπουν ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως πιο ικανή να περάσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτή τη βάση, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», έλεγε ότι «έχουμε κυβέρνηση, η οποία είναι παντελώς αναποτελεσματική να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και η οποία, αμήχανη και μοιραία, παρατηρεί τις εξελίξεις να την προσπερνούν», κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωνε χτες, σε ενημέρωση συντακτών, ότι «κάθε μέρα που περνά, εμπεδώνεται η άποψη ότι όσο μένει αυτή η κυβέρνηση, κάνει κακό στον τόπο», ωστόσο φρόντιζε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλλει πρόωρες εκλογές, αλλά μόνο «να ασκεί σκληρή και δίκαιη αντιπολίτευση, ώστε η κυβέρνηση είτε να βελτιώνεται είτε να καταρρεύσει»...

Παραπέρα, σπεύδοντας - καταπώς φαίνεται - να απαντήσει στις απαιτήσεις επιτελείων για συνεννόηση και συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε βασικά ζητούμενα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο Γ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποτυχία επίτευξής της.

Είπε π.χ.: «Η θέση της ΝΔ για μια εθνική γραμμή στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι σταθερή. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ότι το Προσφυγικό έχει προσλάβει εθνικές διαστάσεις. Αυτή η βασική θέση έγινε πολιτική πράξη με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες», τις οποίες και απαρίθμησε, αθροίζοντας και τη στήριξη της ΝΔ στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Την ίδια εποχή», κατέληγε ο Γ. Κουμουτσάκος, «που εμείς διαμορφώναμε αυτή τη θέση - και από την οποίαν δεν μετακινούμαστε ούτε κεραία - η κυβέρνηση, με ευθύνη του πρωθυπουργού, διαμόρφωνε συνθήκες έντασης, άδικης κριτικής, σκληρών χαρακτηρισμών απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος και στη ΝΔ συνολικότερα (...) Επομένως, εάν αναζητηθεί ευθύνη για το γεγονός ότι έχει πληγωθεί η δυνατότητα εθνικής γραμμής, να μην αναζητηθεί σε αυτό το κτίριο (σ.σ. στα κεντρικά της ΝΔ), αλλά μόνο στο Μαξίμου. Εκεί παράγονται η ένταση και ο διχασμός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ