Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολλαπλά χρήσιμος

Μόλις χτες γράφαμε ότι ο εξωραϊσμός της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας απ' την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούν σήμερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όπου κυβερνούν, και επιτρέπει να αξιοποιηθεί το παράδειγμά του για την επιτάχυνση αντιλαϊκών εξελίξεων σε άλλα κράτη. Αφορμή στάθηκε η προτροπή του Μ. Ρέντσι, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών που διοργάνωσε ο Φ. Ολάντ στο Παρίσι, στα «αδελφά» του ΣΥΡΙΖΑ κόμματα της ιταλικής Βουλής να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να στηρίξουν την κυβέρνησή του και το αντιλαϊκό μεταρρυθμιστικό της έργο.

Σειρά πήρε χτες ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά συμμετείχε ο Αλ. Τσίπρας ως παρατηρητής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού θα του ζητήσει να μεσολαβήσει προς τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία. Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να ασκήσει όλη την επιρροή του στους Podemos προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λέτε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του να αποδειχτούν καταλύτες αντιλαϊκών διεργασιών και σε άλλα - πλην του ελληνικού - αστικά πολιτικά συστήματα;

«Διαμάντι» λαθροχειρίας...

Κάπου ανάμεσα σε... γρυλίσματα, απειλές και τη γνωστή κλοτσοπατινάδα των ανταλλαγμάτων για την... επίλυση του Προσφυγικού, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, δήλωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας»! Πρόκειται όντως για ένα «διαμάντι» ΣΥΡΙΖΑίικης λαθροχειρίας, αφού με μια μόνο φράση επιχείρησε και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις οποίες η κυβέρνησή του συμμετέχει και που ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων, να κρύψει, όπως και το γεγονός ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα είναι απόφαση όλης της ΕΕ και με τη δική του υπογραφή στην προηγούμενη Σύνοδο. Αυτός είναι ο «κοινός πολιτισμός» των καπιταλιστών και των ανθρώπων τους, που δεν ξεπλένεται ούτε με όλο το απαύγασμα της ΣΥΡΙΖΑίικης λαθροχειρίας.

Στο παζάρι του ληστή

Αναμενόμενο να μη βρει κανείς στο σχέδιο 8 σημείων για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες την παραμικρή νύξη για την αντιμετώπιση της αιτίας που γεννά το πρόβλημα: Την πολυεπίπεδη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού αυτοί είναι που προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Το σχέδιο αποτυπώνει ενα πραγματικό παζάρι ανάμεσα σε ληστές. Είναι το ίδιο παζάρι που διεξάγεται με ένοπλο τρόπο στη Συρία, και που επεκτείνεται στις πλάτες των προσφύγων που γεννάει ο πόλεμος, αλλά και των λαών των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν. Δια της πλαγίας «ανοίγει ζητήματα» στα οποία επιχειρεί να δώσει παράξενες και επικίνδυνες λύσεις, όπως αυτό της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Παρ' όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται περίπου έτοιμη να ανέβει στο τραπέζι πανηγυρίζοντας. Για μια ακόμα φορά γίνεται απόλυτα καθαρό: Στο παζάρι των ληστών δεν υπάρχει θέση για ισότιμη συμμετοχή των θυμάτων, δηλαδή των λαών. Και είναι ακόμα πιο επιτακτικό να γίνει καθαρό πως μόνο η αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα παζάρια των καπιταλιστικών κρατών μπορεί να ανοίξει δρόμους για λύσεις υπέρ των λαών.

Ο,τι ζητάνε το παίρνουν

Δεν τους αρκεί να έχουν τζάμπα εργάτες. Θέλουν να τους κοιτάνε και στα δόντια. Η επιθυμία τους ικανοποιήθηκε πάραυτα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι, πλέον, οι εργοδότες θα έχουν «πρόσβαση στα στοιχεία βιογραφικού των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, με βάση την επαγγελματική ειδικότητά τους και την περιοχή στην οποία διαμένουν», όπως επίσης και «πρόσβαση σε πληροφορίες για την εργασιακή εμπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητες του ανέργου». Στόχος, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, είναι η άμεση και καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Πίσω από τις «αθώες» αυτές φράσεις βρίσκεται μια μακαρθικού τύπου αντίληψη για το ποιος έχει δικαίωμα και ποιος όχι στο μεροκάματο, ακόμα κι όταν αυτό είναι ένα μεροκάματο πείνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει και σ' αυτό το πεδίο δρόμους που δεν τόλμησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι το χρώμα του ψηφοδελτίου που κάνει τη διαφορά αλλά η απόδειξη στην πράξη για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξ ου και η απλόχερη στήριξη από σημαντικές μερίδες της αστικής τάξης στην κυβέρνησή τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1848 Αστικοδημοκρατική επανάσταση στα γερμανικά κράτη. Ο λαός του Βερολίνου ξεσηκώνεται και στήνει οδοφράγματα, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με το στρατό. Στην επανάσταση μετείχαν ενεργά οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς. Η επανάσταση ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε μια σειρά από χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, κ.ά.).

1858 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης που πήρε το όνομά του.

1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α'.

1919 Συνέρχεται το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος με τα καθήκοντα στη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Διαπάλη υπήρξε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της πολιτικής ουδετεροποίησης της μεσαίας αγροτιάς έτσι ώστε να μην ταχθεί με την αστική τάξη και να μη γίνει εμπόδιο στους επαναστατικούς μετασχηματισμούς. Στην πολιτική αυτή αντιτάχθηκαν οι Μπουχάριν και Πιατακόφ, οι απόψεις των οποίων καταψηφίστηκαν. Το Συνέδριο, επίσης, διατύπωσε τις βασικές αρχές της συγκρότησης του Κόκκινου Στρατού ως ταξικού τακτικού στρατού με συγκεντρωτική διοίκηση και σιδερένια πειθαρχία. Το Συνέδριο διεξάχθηκε την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης εναντίον της επαναστατημένης Ρωσίας.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κροστάνδη. Οι στασιαστές ναύτες κατέλαβαν το φρούριο της Κροστάνδης με κεντρικό σύνθημα: «Ναι στα σοβιέτ - όχι στους μπολσεβίκους».

1921 Υπογράφεται στη Ρίγα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας, με την οποία η Πολωνία προσάρτησε τη Δυτική Ουκρανία και τη Δυτική Λευκορωσία.

1930 Σε συγκέντρωση 20.000 εργατών του Βερολίνου μιλά αντιπρόσωπος της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας. Στο τέλος βγαίνει ειδικό ψήφισμα, με το οποίο οι Γερμανοί εργάτες ζητούν γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα, την κατάπαυση της τρομοκρατίας, κ.ά.

1936 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1939 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

1940 Χίτλερ και Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ των Αλπεων και συμφωνούν για την είσοδο της Ιταλίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1947 Ιδρύεται το Αρχηγείο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μαθηματικός Νόρμπερτ Βίνερ, που ίδρυσε την Κυβερνητική.

1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα.

1967 Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Κώστα Λουλέ, Δημήτρη Στρατή, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Νίκο Κοσίντα, παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής 65.980 υπογραφές για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

1991 Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποχωρεί από την ηγεσία του ενιαίου Συνασπισμού. Πρόεδρος του ΣΥΝ αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη.

1992 Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του λεγόμενου απαρτχάιντ.

1996 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης). Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979).Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ