Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διαμάντι» λαθροχειρίας...

Κάπου ανάμεσα σε... γρυλίσματα, απειλές και τη γνωστή κλοτσοπατινάδα των ανταλλαγμάτων για την... επίλυση του Προσφυγικού, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, δήλωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας»! Πρόκειται όντως για ένα «διαμάντι» ΣΥΡΙΖΑίικης λαθροχειρίας, αφού με μια μόνο φράση επιχείρησε και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις οποίες η κυβέρνησή του συμμετέχει και που ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων, να κρύψει, όπως και το γεγονός ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα είναι απόφαση όλης της ΕΕ και με τη δική του υπογραφή στην προηγούμενη Σύνοδο. Αυτός είναι ο «κοινός πολιτισμός» των καπιταλιστών και των ανθρώπων τους, που δεν ξεπλένεται ούτε με όλο το απαύγασμα της ΣΥΡΙΖΑίικης λαθροχειρίας.

Στο παζάρι του ληστή

Αναμενόμενο να μη βρει κανείς στο σχέδιο 8 σημείων για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες την παραμικρή νύξη για την αντιμετώπιση της αιτίας που γεννά το πρόβλημα: Την πολυεπίπεδη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού αυτοί είναι που προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Το σχέδιο αποτυπώνει ενα πραγματικό παζάρι ανάμεσα σε ληστές. Είναι το ίδιο παζάρι που διεξάγεται με ένοπλο τρόπο στη Συρία, και που επεκτείνεται στις πλάτες των προσφύγων που γεννάει ο πόλεμος, αλλά και των λαών των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν. Δια της πλαγίας «ανοίγει ζητήματα» στα οποία επιχειρεί να δώσει παράξενες και επικίνδυνες λύσεις, όπως αυτό της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Παρ' όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται περίπου έτοιμη να ανέβει στο τραπέζι πανηγυρίζοντας. Για μια ακόμα φορά γίνεται απόλυτα καθαρό: Στο παζάρι των ληστών δεν υπάρχει θέση για ισότιμη συμμετοχή των θυμάτων, δηλαδή των λαών. Και είναι ακόμα πιο επιτακτικό να γίνει καθαρό πως μόνο η αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα παζάρια των καπιταλιστικών κρατών μπορεί να ανοίξει δρόμους για λύσεις υπέρ των λαών.

Ο,τι ζητάνε το παίρνουν

Δεν τους αρκεί να έχουν τζάμπα εργάτες. Θέλουν να τους κοιτάνε και στα δόντια. Η επιθυμία τους ικανοποιήθηκε πάραυτα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι, πλέον, οι εργοδότες θα έχουν «πρόσβαση στα στοιχεία βιογραφικού των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, με βάση την επαγγελματική ειδικότητά τους και την περιοχή στην οποία διαμένουν», όπως επίσης και «πρόσβαση σε πληροφορίες για την εργασιακή εμπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητες του ανέργου». Στόχος, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, είναι η άμεση και καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Πίσω από τις «αθώες» αυτές φράσεις βρίσκεται μια μακαρθικού τύπου αντίληψη για το ποιος έχει δικαίωμα και ποιος όχι στο μεροκάματο, ακόμα κι όταν αυτό είναι ένα μεροκάματο πείνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει και σ' αυτό το πεδίο δρόμους που δεν τόλμησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι το χρώμα του ψηφοδελτίου που κάνει τη διαφορά αλλά η απόδειξη στην πράξη για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξ ου και η απλόχερη στήριξη από σημαντικές μερίδες της αστικής τάξης στην κυβέρνησή τους.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ