Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπαράζ συλλήψεων και καταστολής με «αντιτρομοκρατικό» πρόσχημα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μπαράζ συλλήψεων και καταστολής επιδίδεται τις τελευταίες μέρες η τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο, υποτίθεται, των ερευνών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση την Κυριακή στην Αγκυρα, που στοίχισε την ζωή σε 37 ανθρώπους. Την επίθεση η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απέδωσαν αμέσως στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), παρότι έως τώρα κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Την ίδια ώρα διευρύνονται οι λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έχουν αποκλειστεί πολλές κουρδικές πόλεις και γίνεται χρήση τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων και χερσαίων δυνάμεων.

Χτες, η Αστυνομία συνέλαβε 20 υπόπτους, όπως ισχυρίζεται, συμπεριλαμβανομένων και δικηγόρων, στη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους συνδέει με την επίθεση στην Αγκυρα. Επίσης, συλλήψεις έγιναν και σε άλλες οκτώ πόλεις, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός.

Εγινε γνωστό χτες επίσης ότι στις 10 Μάρτη συνελήφθησαν τρεις πανεπιστημιακοί με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», μετά από συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν διακήρυξη που είχαν υπογράψει 2.000 πανεπιστημιακοί το Γενάρη, με την οποία ζητούσαν να τερματιστούν οι «επιχειρήσεις ασφάλειας στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας». Πρόκειται για τους Εσρα Μουνγκάν, Μουζαφέρ Καγιά και Κιβάντς Ερσόι, οι οποίοι καταδίκασαν την πίεση που υπέστησαν όσοι υπέγραψαν τη διακήρυξη, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις συνηγόρων τους, στο κατηγορητήριο δηλώνεται ότι επειδή δεν είχαν αναφέρει το PKK στη διακήρυξή τους σχετικά με τις «επιχειρήσεις ασφαλείας», θεωρείται ότι έμμεσα υποστηρίζουν τις πράξεις του. Επίσης, συνελήφθη ο Βρετανός Κρις Στέφενσον, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, που εξέφρασε την υποστήριξή του στους τρεις συναδέλφους του, ενώ κατηγορήθηκε ότι είχε στην κατοχή του φυλλάδια του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει το HDP ότι είναι προέκταση του PKK, ενώ τη Δευτέρα ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ο ορισμός του τρομοκράτη πρέπει να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει υποστηρικτές, όπως βουλευτές, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους ή πολιτευτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ